Италиански политолог: Защо САЩ не спряха пуча, след като са знаели за него

Италиански политолог: Защо САЩ не спряха пуча, след като са знаели за него
БГНЕС
A A+ A++ A

След неуспелия преврат в Турция отношенията й със САЩ, които вероятно са знаели за подготвяния пуч, но не са го спрели, претърпяха сериозни промени. Това твърди за РИА-Новости известният италиански политолог Джермано Дотори от катедрата по стратегически изследвания на Римския университет.

“Основният въпрос не е толкова кой конкретно е стоял зад опита за държавен преврат в Турция... Проблемът е да се разбере защо САЩ не са спрели този опит, след като са знаели, че част от военните смята да го предприеме? Аз мисля, че американците не са направили нищо, за да спрат заговорниците, надявайки се, че путчът ще успее“, сподели политологът. „Смятам, че това е станало, най-вече защото на американците не им е харесало рязкото сближаване на Турция с Русия. Според мен това е единственото обстоятелство, което би могло да безпокои администрацията на президента Барак Обама. Те разглеждат Турция като бъдещ канал за транзит на ирански газ в Европа, който би станал алтернатива на руския газ“, поясни събеседникът.

„Показателно е, че в нощта на преврата американците мълчаха чак до заявлението на държавния секретар Джон Кери, който изразил надежда за приемственост в турската политика. С други думи, те се надяваха, че заговорът ще успее. И чак след 4 часа на сцената се появи Обама, който застана на страната на демократично избраните власти. А след това от името на Северноатлантическия алианс същото стори Столтенберг", отбеляза Дотори.

Италианският експерт обърна също внимание, че турските власти вече „предприеха контрамерки“ на авиобазата Инджерлик, откъдето явно пред очите на американските военни в нощта на преврата са излетели самолетите F-16 на заговорниците.

“Сега трябва да се разбере доколко сериозно Анкара е готова да постави под въпрос своите отношения със САЩ. Разбира се, всичко зависи най-вече от Ердоган. Той несъмнено е бесен и заедно с това е изплашен и се опитва сега да използват създалото се положение, за да отстрани това, което е останало от непримиримата опозиция, да извърши чистки в армията", изтъкна политологът. По думите му Вашингтон разполага с множество лостове да повлияе на Турция. „САЩ имат купища инструменти да окажат натиск върху Турция, включително във финансово-икономическата сфера“, изтъкна Дотори.

В тази връзка експертът посочи, че е неизбежно отслабването на турската икономика заради преврата, макар и неуспял. "Не е трудно да си представим какво ще стане със сегашния туристически сезон: едва ли някой ще дойде да почива в Турция след такава „реклама“. А и кой при такива условия ще се реши да прави инвестиции в икономиката на тази държава“, отбеляза още експертът.

„Трябва да се разбере какво ще прави в тези условия Ердоган, ще може ли да изконтролира гнева си. Що се отнася до отношенията между Анкара и Вашингтон турският лидер, според мен, трябва да направи известна пауза до президентските изори в САЩ през ноември. Впрочем, трудно е да се предскажат действията на човек, който току-що е оцелял при преврат, насочен към неговото отстраняване“, резюмира експертът.

#САЩ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Гледна точка
Последно от Гледна точка

Всички новини от Гледна точка »