Смъртното наказание в Турция: Ще бъде ли възстановено?

Смъртното наказание в Турция: Ще бъде ли възстановено?
БГНЕС
A A+ A++ A

Предложение на президента Реджеп Тайип Ердоган в Турция да бъде възстановено смъртното наказание, за да бъдат наказани участниците в провалилия се опит за преврат, предизвика тревога сред европейските лидери, коментира АФП.

Турция напълно премахна смъртното наказание през 2004 г. като част от усилията си да се присъедини към Европейския съюз, което бе задължително предварително условие за членство.

Екзекуции без съд и присъда бяха извършени в страната след обесването на военния с леви убеждения Хидир Аслан на 25 октомври 1984 г. като резултат от участието му във военния преврат през 1980.

Смъртно наказание за тежки престъпления бе налагано с относителна честота след основаването на съвременна Турция през 1923 г. Най-известните екзекуции са след военния преврат през 1960 г., когато премиерът Аднан Мендерес, външният министър Фатин Зорлу и финансовият министър Хасан Полаткан бяха екзекутирани в затвора на остров Имралъ.

Ердоган често определяше екзекуцията на Мендерес, един от неговите политически герои, като пример за несправедливост.

През 2002 г. турският парламент премахна смъртното наказание за престъпления, извършени в мирно време. През 2004 г. гласува пълното му премахване.

След опита за преврат Ердоган заяви, че всяко решение за възстановяване на смъртното наказание би трябвало да дойде от парламента. Но той каза, че ще приеме решението на законодателя по този въпрос.

Хиляди поддръжници на Ердоган излязоха на улиците тези дни, за да осъдят опита за преврат и шумно подкрепиха призивите за възстановяване на смъртното наказание.

В своите реакции Германия и ЕС предупредиха, че възстановяването на смъртното наказание ще спре кандидатурата на Турция за присъединяване към блока.

"Нека бъда много ясна... нито една страна не може да стане членка на ЕС, ако въведе смъртното наказание", заяви в прав текст Върховният представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини.

Съветът на Европа заяви, че смъртното наказание и членството на Турция в организацията са несъвместими, Съветът на Европа работи за насърчаване на демокрацията, върховенството на закона, правата на човека и икономическото развитие.



#Турция #смъртно наказание #Ердоган

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Гледна точка
Последно от Гледна точка

Всички новини от Гледна точка »