Москва отрича да е предупредила Ердоган за пуча

Москва отрича да е предупредила Ердоган за пуча
Говорителят на руския президент Дмитрий Песков не разполага с информация, че Русия уж е предупредила Турция за подготвения държавен преврат. / БГНЕС
A A+ A++ A

Говорителят на руския президент Дмитрий Песков не разполага с информация, че Русия уж е предупредила Турция за подготвения държавен преврат. „Не разполагам с такава информация и не знам на какви източници се позовава агенция „Фарс“, каза той, коментирайки появилата се новина.

По-рано иранската агенция разпространи информацията, че Москва е предупредила турския президент Реджеп Ердоган за подготвения пуч. Според нейните твърдения тя уж била получена от няколко дипломатически източници в Анкара. Така например турската Национална разузнавателна агенция (МИТ) е била предупредена за „неизбежен военен преврат“. Това предупреждение се основавало на сведения, прихванати от руски военнослужещи. Сведенията били разговор на заговорниците. Разговорът уточнявал изпращането на няколко военни хеликоптера в Мармарис, където по това време се намира Ердоган, за да бъде арестуван или убит.

В нощта на 16 юли в Турция бе направен неуспешен опит за военен преврат. В Анкара, Истанбул и цялата страна имаше сблъсъци между противници и привърженици на президента Ердоган. В резултат на тях 208 души загинаха, а други около 1500 бяха ранени. В началото на тази седмица Турските Въоръжени сили обявиха, че изцяло вече контролират територията на страната. През последните няколко дни в Турция се извършва мащабна чистка, която засегна не само редиците на армията, но и съдебната система, уволнени са учители и журналисти. Най-малко 50 000 души са загубили работата си. Затварят се училища и медии. Чистките продължават, а в страната е въведено извънредно положение.

#Песков #Москва #Турция #Ердоган #преврат

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"