Руският спортен министър: ИААФ е затънала в корупция

Руският спортен министър: ИААФ е затънала в корупция
БГНЕС
A A+ A++ A

Спортният министър на Русия Виталий Мутко заяви, че решението на Спортният арбитражен съд (КАС) в Лозана  да не бъдат допуснати руски лекоатлети на олимпийските игри в Рио, е взето без всякакво правно основание, предаде ТАСС.

"Мога само да кажа, че наистина съжалявам. Тепърва ще обмисляме следващите си стъпки. По мое мнение, решението на КАС  е субективно, политизирано и взето без каквото и да правно основание", каза Мутко.

"Решението е безпрецедентно и унижаващо руските спортисти. Международната асоциация на лекоатлетическите федерации (ИААФ) е затънала в корупция. Не разбирам защо не се водят никакви разследвания. Комисията по етика и Международния олимпийски комитет (МОК) са длъжни да помислят за тези неща", допълни спортният министър.

Руската лекоатлетическа федерация бе отстранена от членството й в ИААФ, след като стана ясно, че лаборатория в Москва е прикривала и унищожавала положителни допинг проби на местните атлети.

„За нас идеята за колективна отговорност трудно може да се счита за приемлива. Говорим за атлети, които се подготвят за Олимпиадата, които нямат никаква връзка нито с допинг нито с каквито и да било обвинения или подозрения. Сега обаче можем единствено да изкажем своето дълбоко разочарование”, заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

По-рано днес Спортният арбитражен съд в Лозана отхвърли искането на Русия за отмяна на отстраняването й от членството в Международната лекоатлетическа федерация (ИААФ). Това на практика сложи край на надеждите на руските атлети да участват в предстоящите Олимпийски игри в Рио. „КАС потвърди законността на решението на ИААФ, че атлети, чиято национална федерация е отстранена от ИААФ, нямат право да участват в състезания под егидата на Международната федерация”, се пише в съобщение на съда в Лозана.

През ноември миналата година, по препоръка на WADA, световната атлетическа централа наказа Русия за неопределено време със спиране от участие на местните атлети на международни състезания. До това решение се стигна, след огромния допинг скандал, при който, по информация на независима комисия към WADA стана ясно, че лабораторията в Москва е прикривала и унищожавала положителни допинг проби на руски атлети

#Виталий Мутко #руски лекоатлети #олимпийските игри в Рио

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Спорт
Последно от Спорт

Всички новини от Спорт »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници