До месец ще приключи анализът на различните варианти за съдбата на АЕЦ „Белене"

До месец ще приключи анализът на различните варианти за съдбата на АЕЦ „Белене"
Теменужка Петкова / БГНЕС
A A+ A++ A

В рамките на месец трябва да приключи анализът на различните варианти за съдбата на АЕЦ „Белене” и оборудването за нея. Това каза в предаването „Лице в лице” по bTV енергийният министър Теменужка Петкова.

В рамките на месец трябва да приключи анализът на различните варианти за съдбата на АЕЦ „Белене” и оборудването за нея, уточни министърът и посочи, че вариантите са три.

„В арбитражното решение ясно е посочен първият вариант, който касае възможността НЕК да заплати и да стане собственик на оборудването, което арбитражът е оценил на 550 млн. евро. Всеки ден лихвата тече – 167 000 евро на ден”, обясни Петкова.

Втората опция е НЕК съвместно с „Атомстройекспорт”, който към настоящия момент е собственик на оборудването, да го продадат на трета страна.

Има и трети вариант, който се обсъжда – възможността проектът да бъде довършен като частен проект.

Иран прояви определен интерес към възможността за закупуване на двата реактора, имаше разговори на най-високо ниво, увери Петкова, като допълни, че те биха могли да се продадат единствено и само със съгласието и участието в преговорния процес на „Атомстройекспорт”.

Според нея има реален шанс да се продължават разговорите с иранските партньори.

Уточнихме на срещата в Иран да се инициира създаването на работна група от експерти – от „Атомстройекспорт”, от НЕК и ядрените институции в Иран, които да видят детайлите по този проект и приложимостта на тези реактори, каза енергийният министър.

Има индикации за заявен частен инвеститорски интерес към "АЕЦ "Белене". Тя обаче подчерта, че е рано да се влиза в конкретика и детайли.

През следващата седмица експерти от НЕК ще отидат на място, за да видят в каква степен на завършеност и в какво състояние е оборудването. Няма как да се пристъпи към действия за плащане, без да сме видели какво стои насреща, отбеляза Петкова.

"Разполагахме с доказателствата, събрани в хода на арбитражното производство, предоставени са документи, които доказват степента на завършеност на двата реактора, единият реактор е завършен на 100%, а другият – почти на 90%", посочи Петкова.
Българската страна и съответно НЕК като инвеститор не е имала ресурс да строи „Белене” нито към датата на взимане на решението за стартиране, нито към настоящия момент. Реалната цена е 10 млрд. евро, подчерта още Теменужка Петкова.

Няма въодушевление за възраждане на проекта Бургас - Александруполис, такива разговори не се водят и не са водени, каза още министърът в разговора.

#АЕЦ "Белене" #Петкова

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"