Борисов: Армия, полиция, жандармерия - всички изпращаме по границата. Готвим се за тежък проблем с бежанската вълна

Борисов: Армия, полиция, жандармерия - всички изпращаме по границата. Готвим се за тежък проблем с бежанската вълна
БГНЕС
A A+ A++ A

Тази трудна ситуация в Турция, не може да не се отрази на нас, но много по-тежко и драматично е състоянието по границите. И с армията вчера правих среща, и с МВР. Ненчев, началникът на щаба съм ги командировал на самата граница да наблюдават всичко. Усеща се раздвижване от другата страна – имам предвид бежанците. Всеки ден в България във вътрешността на страната залавяме по 150-200 души. Това заяви пред Нова телевизия премиерът Бойко Борисов.

Границата ни с Гърция, с изключение на няколко пункта, където сме усилили с армията, изобщо не се контролира. Пращаме и там вече жива сила, засилваме и там контрола, отбеляза премиерът. За съжаление от споразумението с ЕС почти нищо не се изпълнява. Камъчето на раздора и най-важното с ЕС, което поставяхме, беше антитерористичният закон в Турция да бъде променен. Сега, при извънредното положение там, ми се вижда доста мек. С една дума нищо добро не ни очаква, каза още премиерът.

"За да не тревожа хората, трябва да кажа, че и армия, полиция, жандармерия, всички са там по границата и се готвим за тежък проблем с бежанската вълна", заяви Борисов. "Забелязвате отношенията с ЕС са вече декларативни – Федерика Могерини и Йоханес Хан казват, това е недопустимо, турската страна отговаря, че това не е тяхна работа. Не виждаме нищо, което да ни кара да бъдем по-ведри", допълни той.

Премиерът съобщи, че е бил поканен на среща с Ердоган в Истанбул на 24 август. А на 26 август канцлерът Ангела Меркел е поканила Борисов и румънския президент в Берлин. „Има тревога в Европа по отношение на всичко, което се случва. Конфликтът и в Украйна и Крим не е спрял, там също има терористи, убийства. Ние сме в момента в триъгълник, по-сложен от Бермудския”, добави още Борисов.

Няма разумен политик, който да подкрепи военен преврат, където и да е. Да изкараш танкове, самолети срещу когото и да било не е правилно, няма и кой да го подкрепи това. В нощта на преврата всички лидери в света го осъдиха, защото сами виждате какво се случва, каза Борисов. Стреля се със самолети, с танкове по цивилни сгради, това е неприемливо за никого. България в наше лице в 4 ч. сутринта, аз го оповестих, всяко изречение сме гледали в това, което транслираме към света. Ние сме първите, които казахме да се внимава с ескалацията на насилие след преврата.

Оттук нататък ние сме не само външна граница на ЕС, с нашата политика трябва да запазим баланса, въпреки че арестите на журналисти, съдии, учители в Турция, ние не го разбираме, няма как да си по представим това в България. Ние трябва да сме малко по-внимателни в изказа, защото не само трябва да запазим комуникацията, а и да направим така, че те (Турция – бел.ред.) да спазят своя ангажимент да не ни залее бежанската вълна, подчерта още Борисов.

#Борисов #бежанска вълна #граница #Турция #Гърция #Ердоган #Меркел

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"