След повторна проверка на МОК: Положителни са допинг пробите на 98 спортисти от Пекин 2008 и Лондон 2012

След повторна проверка на МОК: Положителни са допинг пробите на 98 спортисти от Пекин 2008 и Лондон 2012
БГНЕС
A A+ A++ A

Допинг пробите на близо 100 от участниците в Олимпийските игри през 2008 и 2012 г. са положителни, съобщиха от МОК. След грандиозния допинг скандал, който може да доведе до изключването на Русия от предстоящите Олимпиада в Рио, от МОК започнаха повторен анализ на повече от 1200 проби, наблягайки основно на медалистите.

 Втората вълна от повторните проверки е уличила 30 спортисти от Олимпиадата в Пекин през 2008 г. и 15 от тези на Игрите в Лондон четири години по-късно. С това броят на атлетите, ползвали забранени вещества стана общо 98.

Повторните проверки ще продължат и след Олимпийските игри в Рио де Жанейро (5 -21 август). В края на месец май от МОК обявиха, че повторната инспекция на допинг пробите на 23-ма спортисти от Лондон 2012 са дали положителен резултат. Става въпрос за състезатели от пет вида спорт и от шест държави, които са участвали на Игрите през 2012 г. Иначе вчера Спортният арбитражен съд в Лозана отхвърли искането на Русия за отмяна на отстраняването й от членството в Международната лекоатлетическа федерация (ИААФ).

Това на практика сложи край на надеждите на руските атлети да участват в предстоящите Олимпийски игри в Рио. Това наказание бе наложено още през ноември миналата година след огромния допинг скандал, при който, по информация на независима комисия към WADA, стана ясно, че лабораторията в Москва е прикривала и унищожавала положителни допинг проби на руски атлети.

Вчерашното решение на КАС бе разкритикувано остро от спортният министър на Русия Виталий Мутко. „От моя гледна точка това е едно субективно и до известна степен политическо решение, което няма правно основание”, заяви той пред ТАСС. „За нас идеята за колективна отговорност трудно може да се счита за приемлива. Говорим за атлети, които се подготвят за Олимпиадата, които нямат никаква връзка нито с допинг нито с каквито и да било обвинения или подозрения. Сега обаче можем единствено да изкажем своето дълбоко разочарование”, пък заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

#допинг #спортисти

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Спорт
Последно от Спорт

Всички новини от Спорт »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"