Разследват бившите двама изпълнителни директори на НЕК за злоупотреби по проекта АЕЦ "Белене"

Разследват бившите двама изпълнителни директори на НЕК за злоупотреби по проекта АЕЦ "Белене"
Теменужка Петкова / БГНЕС
A A+ A++ A

Има ново разследване за злоупотреби по проекта АЕЦ "Белене", съобщи министърът на енергетиката Теменужка Петкова по време на парламентарния контрол. Бивши изпълнителни директори на НЕК сами, без да се допитат до Съвета на директорите, са решили да бъде поръчано на руската фирма "Атомстройекспорт" оборудване с дълъг цикъл на производство за АЕЦ "Белене", предаде БНР.

За други, далеч по-незначителни неща, се искат разрешения на Съвета на директорите, допълва министърът. Но, така или иначе, такова решение липсва и лицата, които са подписали това допълнение номер пет, са бившите двама изпълнителни директори на НЕК. Всичко, което е събрано като доказателство в хода на финансовите инспекции, е предоставено на органите на прокуратурата и аз се надявам, че те наистина ще погледнат изключително сериозно и отговорно, посочи Петкова.

До месец предстои тристранна среща между България, Иран и Русия, на която ще се решава съдбата на реактора, заяви по-рано днес вицепремиерът Томислав Дончев. Вариантите са или да бъде намерен инвеститор, или препродажба. Възможна е също приватизация на реакторната площадка в Белене, като според вицепремиера, това е най-добрият вариант от икономическа гледна точка. Все още се очаква и категоричната позиция на производителя и собственик на оборудването – "Атомстройекспорт".

НЕК трябва или да плати над 700 милиона евро с лихвите, по решението на международния арбитражен съд, или да продаде оборудването.

#АЕЦ "Белене" #злоупотреби #Петкова

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »