Терор в Мюнхен - след нападението в търговския център стрелят в метрото и в различни части на града

Терор в Мюнхен - след нападението в търговския център стрелят в метрото и в различни части на града
БГНЕС
A A+ A++ A

Втори случай на стрелба е бил отбелязан след тази по-рано вечерта в търговски център в града, където се предполага, че има поне шест загинали души.

В момента се провежда евакуация на станция „Мариенплац“ на метрото в Мюнхен, предаде The Daily Star, цитиран от Фокус. Все още няма данни за броя на пострадалите и загиналите при втората стрелба.

„Бърза помощ“ в Мюнхен съобщава за други инциденти със стрелба на няколко места в града, предаде РИА Новости, позовавайки се на местни източници.

„В града се извършва стрелба на повече от едно място, не само на Карлплац“, съобщи източник. По-рано очевидци съобщаваха за стрелба на метростанция „Мариенплац“.

Преустановено е движението на подземния транспорт, градската железница и автобусните линии, метрото се евакуира, съобщава националният ежедневник Die Frankfurter Allgemeine Zeitung. Съобщението е публикувано на официалната страница на транспортния съюз (MVV).

Властите призоваха жителите на града да избягват посещението на обществени места.

Целият медицински персонал на болниците и клиниките на Мюнхен е бил извънредно привикан на работа по заповед на местните власти, предаде ТАСС, позовавайки се на местни медии. Тази мярка е била приета във връзка с възможното постъпване на голямо количество пострадали в резултата на стрелбата в търговския център.

Един от главните пропагандни канали на близкоизточната радикална групировка "Ислямска държава" отпразнува нападението в баварската столица, съобщава вестник Der Tagesspiegel.

"Цяла Европа е под нашия тероризъм", се казва в разпространеното съобщение.

Малко по-рано говорителка на полицията в Мюнхен потвърди за няколко убити при стрелба по-рано в търговски център близо до Олимпийския стадион в Мюнхен. За момента броят на жертвите, както и този на евентуалните ранени не се съобщава. Първоначалните сведения бяха за един убит и десет ранени, но според последните данни убитите са повече. От полицията казаха, че може би се касае за шест жертви, но не пожелаха официално да потвърдят тази цифра.

Свидетели, разпитани от полицията, казаха, че видели трима въоръжени в търговския център, които открили огън. Нападателите са успели да избягат към близка метростанция. Метрото е затворено заради стрелбата. Според говорителката стрелбата е започнала към 16.00 часа в ресторант за бързо хранене от веригата „Макдоналдс“.

Нападателите все още не са заловени.

Полицията в Мюнхен предупреждава хората да стоят по-възможност по домовете си и да избягват публични места, докато преследването продължава. В района на търговския център се провежда мащабна полицейска операция. Околностите са отцепени от полицията. Над центъра на града кръжи полицейски хеликоптер.

За момента има информация, че трима души са заподозрени за стрелбата. Наблюдателите коментират, че от полицията очакват нападения и на други места, най-вече в метрото, което се случва.

От българското министерство на външните работи разпространиха спешен телефон във връзка със стрелбата в Мюнхен, на който българските граждани могат да звънят за сигнали и съдействие: 0049 172 888 10 56.

#Мюнхен #стрелба #жертви

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"