Екипи на спецзвеното GSG9В са изпратени с хеликоптер в Мюнхен, полицията съобщава за „сериозна терористична обстановка“ в града

Екипи на спецзвеното GSG9В са изпратени с хеликоптер в Мюнхен, полицията съобщава за „сериозна терористична обстановка“ в града
БГНЕС
A A+ A++ A

Към баварската столица Мюнхен с хеликоптери са изпратени екипи на специалното полицейско подразделение GSG9, предава радио Bayerische Rundfunk. Антитерористичното звено беше създадено преди броени месеци за изпълнението на специални мисии.

Задействана е мащабна операция.

Пожарните и спасителни служби в Мюнхен са включени с голям контингент. "Всичко, което е на разположение, е задействано", увери представител на властите.

В баварската столица е обявено "особено опасно" положение, съобщава вестник Die Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Властите са предпазливи при предоставянето на информация, и макар да се придържат към версията за престъпление, извършено в пристъп на амок, допускат възможността атаката в Мюнхен да е терористична.

Все пак преди минути от полицията потвърдиха, че става дума за „сериозна терористична обстановка“. За това пише в съобщение, което е разпространено от полицията, предаде кореспондент на ТАСС.

„Подозираме тероризъм“, заяви и прес-секретар на полицията, позовавайки се на свидетелски показания.

Движението в района на търговския център "Олимпиа" е блокирано - както за обществения транспорт, така и за други превозни средства. Затворени остават и изходите на града.

Германската полиция призовава населението да избягва търговския център в Мюнхен, защото тримата стрелци, открили огън в него, са въоръжени с „дълги пушки“ и откриват огън произволно по тълпата в центъра, пише The Daily Star.

Според последната информация на полицията загиналите са 8, има много тежко ранени, но техният брой не се съобщава. В града е обявено извънредно положение. Свидетели сочат, че единият от нападателите е крещял, че е германец.

Има съобщения за стрелба на площад „Карлплац“ в града, както и за такава в метрото.

И тримата стрелци са все още на свобода, като полицията признава, че „няма идея“ къде са те в момента.

Целият медицински персонал на болниците и клиниките на Мюнхен е бил извънредно привикан на работа по заповед на местните власти, предаде ТАСС, позовавайки се на местни медии.Тази мярка е била приета във връзка с възможното постъпване на голямо количество пострадали в резултата на стрелбата в търговския център.

#Мюнхен #стрелба #пушки

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »