Извършителят на нападението в Мюнхен бил 18-годишен немски иранец, ДАЕШ празнува

Извършителят на нападението в Мюнхен бил 18-годишен немски иранец, ДАЕШ празнува
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Нападателят в Мюнхен е 18-годишен немски гражданин от ирански произход, разкри полицията в Мюнхен. Името му е Хубертус Андре (Hubertus Andrae).

„Заподозряният, за когото следствието има данни, е 18-годишен немски иранец от Мюнхен“, каза полицейски представител на пресконференция в баварската столица. Той бил с двойно гражданство - немско и иранско. Освен това полицията засега не може да каже дали става дума за терористичен акт, защото не е ясен мотивът на стрелеца. Извършителят нямал криминално досие и от две години живеел в града.

Не е ясно дали действията му са продиктувани от политически причини или са плод на психически разстройства. В раницата му не бе открит експлозив. Не се потвърдиха и данните за използване на автомат. Стрелецът имал само пистолет. След стрелбата срещу търговския център той попадна под обстрел на патрул.Впоследствие се самоубил, трупът му бе намерен.

Отменена бе обявената преди това висока степен на терористична заплаха. За обезвреждането му бяха вдигнати на крак 2000 души. Полицията изясни също, че двете лица, които са избягали от търговския център „Олимпия“ и по тази причина са били заподозряни като съучастници в атентата, няма нищо общо с него. Не се потвърдиха и другите сигнали за стрелби и вземането на заложниците.

Сред жертвите и ранените има непълнолетни лица, включително деца. Няма данни за пострадали български граждани, но не всички жертви са идентифицирани. Докогато течеше произшествието, голяма част от хората получиха предупреждението на властите за терористична атака по смартфоните си. Целият градски транспорт беше спрян от съображения за сигурност.

Затворена беше и централната железопътна гара. Мюнхенската полиция публикува на сайта си специален формуляр за фото и видеоматериали от трагедията. Полицията призова всички свидетели да й пратят материали от местопрестъплението, които да помогнат да попадне на следите на престъпниците.

Към момента нито една групировка не е поела отговорност за разигралата се трагедия, но един от главните пропагандни канали на радикална групировка "Ислямска държава" отпразнува нападението в баварската столица със съобщение: "Цяла Европа е под нашия тероризъм".

Междувременно в социалната мрежа "Туитър" се появи автентично видео, което породи съмнения, че смъртоносната атака в баварската столица е плод на десни екстремисти. На записа е показан един от предполагаемите стрелци, който обикаля и крещи: "Аз съм германец, роден съм в Германия", последвано от "убий арабите". Тогава ясно се чува стрелба. Първоначално се смяташе, че нападателите са трима, накрая полицията установи, че е само един.

Българката Любомира Иванова, която работи в заведение в Мюнхен, е била свидетелка на инцидента, предаде БНР.

“Не мога да опиша страха и паниката в очите на хората", каза Иванова, която се е оказала на мястото на инцидента. Тя работи като сервитьорка в заведението и тъкмо отсервирала една маса, когато се чула стрелбата. Тя призна, че била уплашена от бягащите и паникьосани хора и не е предполагала, че ще й се случи да преживее подобно нещо.

Димитрина Димитрова, която също живее в Мюнхен, разказа за "Хоризонт", че полицията е отправила апел към таксиметровите шофьори да не ходят в центъра на града и да не качват хора. А също, че много хора не успели да се приберат по домовете си заради несигурната обстановка.



#Германия #Мюнхен #нападение

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"