Посланикът ни в Мюнхен: Обстановката бавно се нормализира

Посланикът ни в Мюнхен: Обстановката бавно се нормализира
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Между загиналите при стрелбата в Мюнхен няма българи, а самоличността на ранените се изяснява, като надеждата е, че и сред тях няма да има наши сънародници, каза консулът ни в баварския град Антоанета Байчева.

В генералното ни консулство е имало обаждания от наши сънародници, които са търсили информация и са получили отговор на въпросите си. По-рано бе съобщено, че според първоначалните данни няма българи сред пострадалите при стрелбата.

Консулството ни в Мюнхен продължава да информира родното външно министерство, а консулът ни лично се чува с премиера Бойко Борисов на всеки половин час, за да му даде актуални данни за ситуацията. Обстановката в Мюнхен се нормализира, извънредното положение бе отменено в 3.00 часа през нощта, а транспортът е възстановен, каза Байчева.

Баварската полиция счита, че нападателят е един - 18-годишен младеж от ирански произход. Тъй като не се предполага, че има други извършители извънредното положение бе отменено. Мотивът за стрелбата не е ясен, каза консулът ни в Мюнхен, като подчерта, че местните власти описват случилото се като стрелба и не го нарича терористичен акт. "Мотивът не е ясен, извършителят няма полицейско досие и екстремистки прояви и все още не могат да го свържат с терористична организация, за да твърдят, че това е терористичен акт, затова се въздържат да квалифицират деянието", каза тя.

По отношение на това, че нападателят е викал "Аллах е велик", Байчева каза, че това не се е потвърдило.

"Информацията е противоречива за това какво е говорил, пускат се видеозаписи, но върху неговото говорене има друго говорене, не се чува добре и записите ще бъдат изследвани. Не е потвърдено какво точно е казал", допълни тя. Не е ясно дали стрелецът се е самоубил или е бил убит при опита за задържане. Това ще стане ясно в хода за разследването.

Германската полиция счита, че няма опасност от нови подобни ситуации, каза консулът в Мюнхен. В баварската столица е обявен траур и са отмени планирани за деня събития.

#Мюнхен #консул #обстановка

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"