Турция въвежда 30-дневно задържане под стража

Турция въвежда 30-дневно задържане под стража
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Задържането под стража може да продължи до 30 дни за лица, заподозрени в съпричастност към неуспешния опит за преврат на 15 юли в Турция.

Това е посочено в декрета на извънредното положение, публикуван днес в Държавен вестник. Преди законният срок на задържането под стража бе четири дни. В петък министърът на правосъдието Бекир Боздаг бе споменал удължаването му до седем-осем дни и дори повече в рамките на обявеното в четвъртък извънредно положение.

В обнародвания декрет се уточнява, че задържането под стража не може да продължи повече от 30 дни след ареста на заподозрения. Президентът Реджеп Ердоган заяви пред свои привърженици в Сакария, че след проваления опит за преврат са задържани под стража 11 000 души.

По силата на декрета се разпускат хиляди структури и институции и по-специално образователни, под предлог, че са свързани с живеещия в САЩ проповедник Фетхуллах Гюлен, когото Анкара обвинява, че стои зад пуча. Декретът предвижда също уволнението на всички чиновници, за които е установено, че са свързани или са членове или пък имат отношение към терористични организации или структури и групи, за които се смята, че действат срещу националната сигурност.


#Турция #задържане #Стража

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници