10 души загинаха при терористичен атентат в Кабул

10 души загинаха при терористичен атентат в Кабул
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Най-малко 10 души са загинали и десетки са ранени при силната експлозия, причинена от атентатор самоубиец в афганистанската столица Кабул, където днес хиляди етнически хазарейци се включиха в протестно шествие за маршрут на далекопровод, съобщиха властите, цитирани от Ройтерс. Демонстрантите настояват планиран далекопровод в страната да минава през бедната им провинция.

На снимки, качени в социалните медии, се виждат тела, очевидно на мястото на взрива, близо до протеста.

Според видеоматериал във Фейсбук, за който информира ДПА, пострадалите са на площада, на който се бяха събрали демонстрантите.

Кадри, излъчени на живо по-рано по телевизията, показаха образувал се дим над шествието, както и много пристигащи линейки на мястото на протеста.
"Имаше експлозия", каза ръководителят на кабулската полиция, цитиран от Франс прес, без да може да уточни причината.

Снощи полицията премести камиони и контейнери, за да блокира основни пътища и да попречи на демонстрантите да стигнат до центъра на града или президентския дворец. Магазини и друг вид бизнес дейности бяха принудени за затворят, а движението около 4,5-милионния град бе силно ограничено, посочва Асошиейтед прес.

Представители на най-голямото етническо малцинство в Афганистан за втори път протестират срещу новия маршрут на регионален електропровод за милиони долари. Предишната демонстрация през май привлече десетки хиляди хора, също затваряйки централната търговска зона.

Днес значително по-малкото демонстранти се придвижваха пеш или на велосипеди от западните квартали, населени предимно с хазарейци.

Участниците скандираха лозунги срещу президента Ашраф Гани и ръководителя на изпълнителната власт Абдула Абдула. "Смърт за дискриминацията" и "всички афганистанци са равни" гласяха някои от лозунгите.

Демонстрантите настояват да бъдат спазени първоначалните планове от 2013 г. и далекопроводът (TUTAP), който трябва да пренася електроенергия от Узбекистан, Таджикистан и Туркменистан, в крайна сметка да премине през провинция Бамиан. Предишното правителство реши да пренасочи 500-киловолтовото съоръжение.

Афганистан изпитва отчаян недостиг на електроенергия, като под 40 процента от населението са вързани към националната мрежа, според данни на Световната банка. Близо 75 на сто от електричеството се внася, припомня АП.

#Кабул #малцинство #взрив

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »