Митов от Вашингтон: България подкрепя сътрудничеството в Черноморския регион

Митов от Вашингтон: България подкрепя сътрудничеството в Черноморския регион
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

В рамките на втория ден от работното си посещение във Вашингтон министър Даниел Митов проведе срещи със специалния пратеник и координатор по международните енергийни въпроси на Държавния департамент на САЩ Амос Хокстийн и с посланик Даниел Фрийд - координатор на Държавния департамент по политиката на санкции.

Българският външен министър разговаря и със старши вицепрезидента за Европа и Евразия в Центъра за стратегически и международни изследвания Хедър Конли, както и с вицепрезидента на Фондация „Карнеги“ Томас Кародърс.

Митов участва и в кръгла маса в Атлантическия съвет на тема „След срещата на върха във Варшава: укрепване на сигурността в Черноморския регион“. Срещата между Даниел Митов и Амос Хохщайн бе фокусирана върху реализацията на приоритетните енергийни проекти за България и региона.

Специален акцент бе поставен върху изграждането на междусистемната газова връзка с Гърция, а също и върху терминала за втечнен природен газ край Александруполис. Бе подчертана необходимостта от ускоряване на процеса на реализиране на двата проекта, предвид ключовото им значение за диверсифициране на енергийните доставки и постигане на конкурентни пазарни цени.

Министър Митов и координаторът на Държавния департамент по политиката на санкции посланик Даниел Фрийд обсъдиха въпроси на сътрудничеството между САЩ и ЕС в областта на санкционната политика и възможни подходи за увеличаване на нейната ефективност.

Развитието на ситуацията в Украйна, изпълнението на споразуменията от Минск, както и рисковете и заплахите, произтичащи от променената среда на сигурност в Европа, конфликтите в Близкия изток, миграцията и тероризма, бяха сред главните теми на разговора.


#Даниел Митов #България #САЩ #сътрудничество #Черноморие

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »