Ултракомпактна планетна система се движи в Космоса

Ултракомпактна планетна система се движи в Космоса
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Астрофизици от САЩ, Великобритания и Израел откриха необичайна система, в която екзопланети са изключително близо до звездата си, съобщи Лента.

Пет екзопланети кръжат около звездата Kepler-80 с орбитален период 1, 3, 4, 7 и 9 земни денонощия. Всички те се намират 150 пъти по-близо до звездата си в сравнение с разстоянието между Земята и Слънцето. Освен това са изключително близо една до друга.

Четирите външни планети са 4-6 пъти по-масивни от Земята, а най-близките до Kepler-80 небесни тела са близо два пъти по-големи от останалите и са с огромни водородно-хелиеви атмосфери.

Четирите външни планети са в орбитален резонанс една с друга. Всяка от тях се връща в изходна позиция на всеки 27 денонощия.

Системата Kepler-80 се намира на разстояние 1100 светлинни години от Земята, в съзвездието Лебед. Звездата е оранжево джудже, което е с 1,5 пъти по-малки размери от тези на Слънцето.

Екзопланетите бяха открити през 2012 г. с помощта на космическия телескоп "Кеплер". Сега учените потвърдиха необичайния характер на системата и уточниха орбиталните й характеристики.

Резултатите от изследването са публикувани в Astronomical Journal.

#космос #Слънчева система

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Технологии
Последно от Технологии

Всички новини от Технологии »