Нова атака в Германия: Самоубиец се взриви, рани 11 души /обновена/

Нова атака в Германия: Самоубиец се взриви, рани 11 души /обновена/
БГНЕС
A A+ A++ A

Германските власти определиха в понеделник сутринта като „атентат” експлозията от неделя вечерта в центъра на град Ансбах. Те не изключват ислямистка мотивация. "За съжаление, това е нова атака", каза министърът на вътрешните работи на Бавария Йоахим Херман.

Атентаторът, сирийски бежанец на 27-години загина в причинената от него експлозия. Ранени са 12 души, трима тежко. Той опитал да влезе на мястото на провеждането на фестивала, но е трябвало да се върне заради липса на билет. Бомбата избухна около десет часа вечерта в неделя пред ресторант точно на входа към събитието.

Цитиран от агенция ДПА, министърът заяви на място в Ансбах, Бавария, че властите искат да установят дали атаката е ислямистка. "Ние не можем да изключим, че е така", каза той. Сириецът, който живеел в Ансбах, е опитвал на два пъти в миналото да сложи край на живота си и бил на отчет в психиатрична клиника, добави министърът като уточни, че не знае дали той е имал толкова изявено желание за самоубийство. Мъжът е пристигнал от Сирия две години преди това. Той е имал временно разрешение за пребиваване, посочва АФП. В първите часове бе разпространена версия за експлозия на газ бе отхвърлена.

Междувременно стана известно, че около 2 хиляди души са евакуирани от музикалния фестивал по улиците на града, където терористът не успя да влезе. Ансбах е главен град на регион Средна Франкония в Бавария. В него живеят над 40 хиляди жители. Градът се намира на около 40 километра югозападно от Нюрнберг.

Това е поредната атака в Германия, след като в петък стрелец уби 9 души и рани мнозина в Мюнхен, а вчера бежанец закла жена сс мачете в Ройтлинген. При нападение с мачете загина жена в германския град Ройтлинген, провинция Баден-Вюртенберг. Задържаният е 21-годишен сириец, който е търсел убежище във Федералната република. Той е известен на полицията и с други провинения, но според органите на реда, преди да убие жената нападателят е имал разправия с нея. Той е действал самостоятелно и няма доказателства, че е имал съучастници. Престъплението стана едва три дни след стрелбата в Мюнхен, където 18-годишен германец от ирански произход уби девет души и 27 рани. Само преди седмица Германия бе потресена от нападението на 17-годишен афганистанец, който във влак в Бавария рани петима души с брадва.

Германската полиция съобщи, че е задържала в неделя вечерта 16-годишен афганистанец във връзка с разследването на масовото убийство в Мюнхен. Според полицейски източници афганистанското момче е приятел на убиеца от Мюнхен. То е обвинено, че е знаело, но не е съобщило за подготвяното престъпление. В петък 18-годишен германец от ирански произход уби 9 души и рани 16. За него също се посочиха психически и се лекувал в психиатрия. Родителите му пристигнали в Германия в края на 90-те години като бежанци и самият той е роден в Германия, поради което има два паспорта – немски и ирански. Следствието смята, че е симпатизирал на норвежкия десен екстремист Андерс Брейвик, който преди 5 години организира истинска касапница на две места в Норвегия в знак на протест срещу толерантната миграционната политика на страната си. При обиска в дома на стрелеца от Мюнхен бяха намерени книги, в които се описват масови убийства в училища. Той имал проблеми в отношенията си с връстници и слабост към видеоигри, съдържащи насилие.

 

 

 

 

 

#Германия #самоубийствена атака #Ансбах #Бавария

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"