Лавров: Гръбнакът на бойната мощ на „Ислямска държава“ са бивши офицери на Саддам Хюсеин

Лавров: Гръбнакът на бойната мощ на „Ислямска държава“ са бивши офицери на Саддам Хюсеин
БГНЕС
A A+ A++ A

Руския външен министър Сергей Лавров заяви, че „гръбнакът“ на бойната мощ на „Ислямска държава“ е съставен от офицерите на бившия диктатор на Ирак Саддам Хюсеин, останали без средства за съществуване след американското нахлуване от 2003 г., предаде РИА Новости.

„Гръбнакът на бойната мощ на „Ислямска държава“ са бившите генерали от армията на Саддам Хюсеин, които бяха оставени без работа, когато американците окупираха Ирак през 2003 г. САЩ разгониха армията и силите за сигурност на Ирак, оставяйки умеещи добре да воюват хора без средства за съществуване“, заяви Лавров. Според него „лицемерните призиви за смяна на режима, в това число и в Сирия показват, че хората, стоящи на тези позиции, са минимум късогледи, ако не и злодеи, които просто получават удоволствие от или целят разрушаването на страни и региони с надежда да получат изгода от това“.

Лавров отбеляза, че корените на проблемите, свързани с „Ислямска държава“, са човеконенавистничеството, „отказът да се признае правото на другите хора на избор на собствени религиозни ценности и опитите да се използват религиозните чувства за възпитаване на ненавист към тези, изповядващи друга вяра“.

#Лавров #ислямска държава #офицери #Саддам Хюсеин

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"