Отвориха мярка 7.2 за изграждане на малка инфраструктура по селската програма

Отвориха мярка 7.2 за изграждане на малка инфраструктура по селската програма
Десислава Танева / БГНЕС
A A+ A++ A

Отворена за прием от края на август до края на септември ще бъде мярка 7.2 за инвестиции във всички видове малка по мащаби инфраструктура от ПРСР. Това каза министърът на земеделието и храните Десислава Танева по време на национална дискусия на тема: „ДА! На българските региони – Кърджали”, предаде агенция Фокус. По отношение на възможностите на общините за кандидатстване по ПРСР министър Танева обясни: „Уважаеми кметове на общини, аз съм абсолютно убедена, че тези от вас, които присъстват, са сигурно са по-добре запознати с детайлите”.

„Все пак мярка 7.2 - Инвестиции в създаването, подобряването или разширяването на всички видове малка по мащаби инфраструктура, която бе дебатирана много надълго с Националното сдружение на общините в страната, ще бъде отворена за прием на преки заявления от общините от края на август до края на септември. Очакваният бюджет, с който ще бъде отворена мярката е 300 млн. евро или половината от бюджета на мярката за целия период”, обясни земеделският министър.

„За общините в предстоящия прием по мярка 7.2 всяка община може да кандидатства с не по-вече от 3 проекта, като лимитите за пътна инфраструктура са 3 млн. евро, за водна 2 млн. евро, за социална 1 млн. евро и 200 хил. евро за културна”, коментира тя. „Допустимите са бенефициенти са основно общини, по отношение на културната инфраструктура и юридически лица с нестопанска цел. Критериите и лимитът за брой проекти е съгласуван с общините. Предимство ще имат общините, в които безработицата е по-висока, населението е повече и т.н”, поясни министър Танева.

Във връзка с очакванията на бизнеса по ПРСР до края на тази година обясни Танева: „Програмата е общо с 2.9 млрд. евро бюджет за 7-те години. Изминалата година отворихме мярка 4.1 - Инвестиции в земеделски стопанства с половината бюджет”. По думите й предстои през октомври месец предстои втори прием по мярка 4.1, който ще бъде с целия остатъчен бюджет – 237 млн. евро. „Какви са промените, които бяха съгласувани с комисията – таван от .5 млн. евро намален на 1 млн. лв. ; интензитет на помощта от 70% максимален на 60%. С това целим да удовлетворим в по-голяма степен изключителният интерес към мярката”, допълни министър Танева.

„Очакваме и мярка 6.3 - Стартова помощ за развитието на малки стопанства , на която в момента тече приемът. Националната служба за съвети в земеделието, на която отново възложихме функциите на малките земеделски стопани за това безвъзмездно да подготвят проекти и предложения. Около 2300 проекти очакваме от службата да бъдат изготвени от този прием. 30 млн. евро е бюджетът по тях.

#Танева #ПРСР

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"