Сирийският бежанец, който се самовзриви в Ансбах, трябвало да бъде депортиран в България

Сирийският бежанец, който се самовзриви в Ансбах, трябвало да бъде депортиран в България
БГНЕС
A A+ A++ A

Германското външно министерство съобщи, че 27-годишният сириец, който се самовзриви тази неделя по време на музикален фестивал на открито в баварския град Ансбах е трябвало да бъде депортиран в България, съобщи прес-секретарят на германското външно министерство Тобиас Плате по време на редовна пресконференция, предаде Ройтерс.

По информация на Асошиейтед прес, стрелецът от Ансбах е получил две предупреждения за депортиране, най-новото на 13 юли. По думите на Тобиас Плате 27-годишният мъж бил предупреден на 13 юли, че ще бъде депортиран в България. Първото предупреждение за депортиране било издадено на 22 декември 2014 г. Той поясни, че мъжът е трябвало да бъде депортиран в България, понеже подал първата си молба за убежище в тази страна. 

„Сирийците в момента не могат да бъдат депортирани обратно в Сирия, но това не означава, че не могат изобщо да бъдат депортирани“, коментира Тобиас Плате. „Сириецът от Ансбах е очаквал депортиране и то е трябвало да стане към България“, допълни той.

Главният секретар на МВР Георги Костов допусна възможността взривилият се сириец в германския град Ансбах да е трябвало да бъде депортиран за България. Имаме информация за случая, която към момента няма да коментираме, посочи той, цитиран от БТА.

Ако лицето е било задържано на българската граница и му е предоставен статут на бежанец, който впоследствие не е бил спазен, се прилага Дъблинският регламент, обясни главният секретар. Той допълни, че незаконно влезлите в България търпят наказателно преследване, след което с тях работят от ДАНС. В случай, че тези хора имат право на хуманитарен статут, той се получава от Агенцията за бежанците, добави главният секретар на МВР.

Прес-секретарят на германското правителство Улрике Демер заяви, че е твърде рано да се решава за промени в германската бежанска политика преди резултатите от разследването на нападението да бъдат публикувани. „Нападенията от последните дни и седмици не показват единна картина“, заяви тя. „Повечето терористи, които извършваха нападения в Европа през последните месеци не са били бежанци“, добави Демер.

Вчера 27-годишен сирийски бежанец се взриви в германския град Ансбах. При атентата загина един човек, а други 12 бяха ранени, трима от които по-тежко. Германските власти определиха като „атентат” експлозията от неделя вечер. Те не изключват ислямистка мотивация. "За съжаление, това е нова атака", каза министърът на вътрешните работи на Бавария Йоахим Херман.

Атентаторът, сирийски бежанец на 27 години, загина в причинената от него експлозия. Сириецът опитал да влезе на мястото на провеждането на фестивал, но не е бил допуснат заради липса на билет. Бомбата е избухнала около 22.00 часа пред ресторант точно на входа към събитието. Министърът Херман заяви, че властите искат да установят дали атаката е ислямистка. "Ние не можем да изключим, че е такава", каза той.

Сириецът, който живеел в Ансбах, е опитвал на два пъти в миналото да сложи край на живота си и е бил на отчет в психиатрична клиника, добави министърът. Мъжът е пристигнал от Сирия преди две години. Той е имал временно разрешение за пребиваване, посочва АФП. Ансбах е главен град на регион Средна Франкония в Бавария. В него живеят над 40 хиляди жители. Градът се намира на около 40 километра югозападно от Нюрнберг.

#Ансбах #България #Улрике Демер #Херман

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници