Sputnik: Докато политиците се карат, руски и американски инженери планират полети до Марс

Sputnik: Докато политиците се карат, руски и американски инженери планират полети до Марс
Изстрелване на ракетата SpaceX Falcon 9 и на космическия кораб Dragon по-рано този месец от американския космодрум в Кейп Канаверал. / БГНЕС
A A+ A++ A

Инженери от Русия и САЩ завършват план за съвместна космическа програма. Инициативата ще позволи да се съхрани сътрудничество, развито със създаването на Международна космическа станция (МКС) през 1993 година. И американските, и руските организации обмислят пътища за съвместна работа в Космоса, докато двустранните политически отношения не се влошат още повече, предаде Sputnik.

Американската космическа агенция НАСА разработва космическия кораб Orion и свръхтежката ракета (SLS) за пилотирани поети в Космоса, включително до Марс. Освен това НАСА финансира такива компании като SpaceX да извършват екскурзии в орбита с многократни ракети. Руските космически компании „Енергия“ и „Хруничьов“ заедно с американските компании като Lockheed Martin и Boeing, разработват няколко плахи мисии, в които двете страни ще съжителстват в близост до Луната. Такива мисии могат да поставят основите и на мисии до астероиди.

Известно е, че руските технологии са добри при създаването на космически модули за поддържането на мощна тяга, а също за създаване на условия за живот на екипажите. Точно от това се нуждаят САЩ. Подобен модул ще удължи пребиваване в Космоса на екипажите в сравнение с използвани сега модули с по едно само помещение. При провеждане на консултации с американските им колеги руснаците демонстрираха модул, който скоро ще бъде на разположение за изграждане на жилищни помещения дълбоко в Космоса. Така например, малко отделение в МКС, построено от „Енергия“, може да се адаптира като допълнителен 10-тонен модул за обитаване, включващ място за товар, спалните помещения и животоподдържаща система. Всяка част може да нарасне с течение на времето и да получава товар от свръхтежките ракети.

Русия ще може също да предостави всеобхватен модул, който ще включва големи жилищни помещения с двигател и електрическо захранване. Печеливша обаче няма да бъде единствено Америка. Без нейната помощ Русия не може да създаде свръхтежка ракета най-малко до 2030 година. / Засега всичките тези планове са само проекти за руско-американското сътрудничество в Космоса. Те обаче бяха представени на конференция в Сан Диего.

#Русия #САЩ #космическа програма #мисии

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Технологии
Последно от Технологии

Всички новини от Технологии »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници