Турското правителсто е готово да работи с опозицията за нова конституция

Турското правителсто е готово да работи с опозицията за нова конституция
A A+ A++ A

Турското правителство е готово да работи с основните опозиционни партии за съставянето на нова конституция, заяви премиерът Бинали Йълдъръм.

„Всички основни партии са готови да започнат да работят по нова конституция“, каза Йълдъръм пред журналисти в Анкара. Той уточни, че този въпрос е бил договорен на съвещание между президента Реджеп Ердоган и двама опозиционни лидери. Съвещанието е било посветено на последствията от опита за военен преврат на 15 юли. Първоначално ще има малка промяна в конституцията. „Работи се по този въпрос“, каза премиерът. След това вече ще бъде изготвена изцяло нова конституция", обясни той. Това е един от най-спорните въпроси на турската политика през последните месеци. Сегашният основен закон на страната е изработен след държавния преврат през 1980 г. и правителството отдавна призовава за нейната промяна.

Партията на справедливостта и развитието на президента Ердоган иска да въведе президентско управление в страната, но премиерът не каза нищо по този въпрос пред събралите се журналисти. По-рано вчера президентът Ердоган се срещна с лидерите на двете опозиционни партии – Кемал Кълъчдароглу /Републиканска народна партия/ и Девлет Бахчели от Партия на националистическото движение. Лидерът на прокюрдската Демократична партия на народа Селахатин Демирташ не бе поканен, но премиерът Йълдъръм каза, че ДПН също може да вземе участие в дискусиите за промяна на конституцията. Премиерът уточни, че жандармерията, която отговаря за вътрешната сигурност и бреговата охрана, ще бъде поставена под управлението на Министерството на вътрешните работи, вместо на военното министерство, както беше досега./ бгнес

#Турция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »