Петя Първанова :Атентаторът от Ансбах не е показал елементи на радикализация при престоя си у нас

Петя Първанова :Атентаторът от Ансбах не е показал елементи на радикализация при престоя си у нас
Петя Първанова / БГНЕС
A A+ A++ A

Не са забелязани никакви елементи на радикализация в поведението на самовзривилия се сирийски гражданин в Ансбах, когато е пребивавал у нас. Това каза Петя Първанова, председател на Държавната агенция за бежанците във връзка със самовзривилият се 27-годишен сирийски гражданин в град Ансбах, Германия и пребиваването му в България, в предаването „Здравей, България” по Нова телевизия.

„По принцип процедурата е такава – лицето подава молба за закрила, това е гражданин на трета държава, тогава, когато се чувства застрашен. Всяка молба се разглежда индивидуално. Такъв е бил и този случай. Есента на 2013 г. лицето подава молба за закрила, преминава процедура”, обясни тя.

На въпрос от къде е влязъл мъжът в нашата страна Първанова уточни, че в ДАБ или лицата идват на собствен ход, подават молба в агенцията, или ако са преминали нелегално границата органите на МВР ги транспортират.

Във връзка с това има ли някакво досие на 27-годишният сириец тя обясни:„В ДАБ се намира досие от момента на подаване на молбата. Нашата отговорност е от този момент – подаване на молбата”. „ Той подава молба за международна закрила. Два са статутите – на бежанец или хуманитарен”, обясни Първанова.

На въпрос защо получава хуманитарен статут, а не на бежанец Петя Първанова уточни, че такива са изискванията в материалното право и не е отговарял на изискванията за бежанец. „27-годишният мъж е бил регистриран в София и е напуснал България, след като е поръчал хуманитарен статут. Всички лица, които са процедура се движат свободно. Центровете на ДАБ са от отворен тип. След като има статут лицето може да излезе на квартира или да напусне страната”. По думите й лицето е напуснало страната ни по легален начин, предаде Фокус.

Във връзка с искането на германските власти да върнат лицето в България Петя Първанов обясни, че септември 2014 г. постъпва в ДАБ искане 27-годишният мъж да бъде върнат обратно в България. „Съответно проверката тук показва, че на мъжът вече е предоставен статут, тоест не попада в категорията лица, които вече могат да бъдат приети обратно по линия на процедурата Дъблин. Отговорът е в този смисъл”, обясни Първанова. По думите й след това няма друга кореспонденция.

„По силата на нормата е отказано”, каза още тя. Първанова уточни, че ДАНС не са забелязани никакви елементи на радикализация в поведението му. „Лицето задължително събеседва още в домовете на дирекция „Миграция” от ДАНС. За нас е важно становището на ДАНС дали лицето представлява заплаха за националната сигурност, ако има отказ не предоставяме статут”, поясни тя.

„В момента в центровете у нас са настанени около 1380 души при капацитет 5130. Мигрантите използват България като транзитна страна”, допълни Първанова.

#Първанова #Ансбах #атентатор #бежанец

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"