„Ислямска държава“ припозна нападателите във френската църква като свои „войници“

„Ислямска държава“ припозна нападателите във френската църква като свои „войници“
БГНЕС
A A+ A++ A

„Ислямска държава“ съобщи днес, че двамата нападатели, които нахлуха в църква в Северна Франция, убивайки свещеника ѝ, са били нейни „войници“, предаде AFP.

„Извършителите на нападението над нормандската църква са войници на „Ислямска държава“, които извършиха нападението в отговор на призива да се извършват атаки над страните от коалицията на кръстоносците“, пише в съобщение на свързаната с ислямистите информационна агенция „Амак“.

Малко по-рано президентът на Франция Франсоа Оланд заяви, че двамата мъже, нападнали църквата в Северната част на страната и прерязали гърлото на свещеника, „са твърдели, че са от „Ислямска държава“, предаде AFP.

Свещеникът беше убит, след като двама въоръжени мъже нападнаха църква в близост до град Руан и взеха заложници, сред които монахини и енориаши.

Един от взетите за заложници в църква в близост до френския град Руан е в критично състояние след атаката, предава AFP, като се позовава на данни от вътрешния министър Бернар Казньов.

Двамата нападатели бяха „неутрализирани“ при операция на полицията, припомня медията.

Оланд, който посети местопрестъплението в северния град Сен Етиен дю Рувре, осъди „отвратителната терористична атака“.

Папа Франциск изрази ужаса си от „варварското убийство“ на свещеник при заложническата криза в църква в Северна Франция, предава AFP.

„Папата… споделя болката и ужаса от това абсурдно насилие“, заяви говорителят на Ватикан Федерико Ломбарди, допълвайки, че атаката е донесла „огромна болка и тревога“.

Франциск е изразил „най-строго осъждане на всички форми на омраза“ и е изразил шок от факта, че „това ужасно насилие се е случило в църква, свещено място“, и включва „варварско“ убийство на свещеник.

Разследването на заложническата драма в Северна Франция се поема от антитетористичния отдел на Прокуратурата в Париж, съобщава германският вестник Die Frankfurter Allgemeine Zeitung. Информацията беше потвърдена от властите във френската столица.

#"Ислямска държава" #нападатели #заложници #църква #Франция #Оланд #папа Франциск

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"