Липса на локомотиви качи БДЖ на автобуси

Липса на локомотиви качи БДЖ на автобуси
БГНЕС
A A+ A++ A

Системният недостиг на изправни локомотиви принуждава БДЖ „Пътнически превози” да въведе временни промени в разписанията на някои влакове през летните месеци, информират от дружеството.

В разгара на лятото националният железопътен превозвач среща затруднения в непредвиден мащаб с изправността на локомотивите, които обслужват 560-те влака по действащия график за движение. Сериозни всекидневни аварии затрудняват навременното осигуряване на годен железопътен състав и създават неудобства за хиляди пътници по различни направления.

Пикът в авариите се дължи на напредналата експлоатационна възраст и интензивното натоварване на машините – средната възраст на локомотивите в състава на пътническите влакове на националния превозвач е около 40 години, като всеки от тях обслужва по няколко влака в рамките на денонощието.

С цел гарантиране на безпроблемното придвижване и намаляване на непредвидено дългото чакане на влакове в гарите, “БДЖ – Пътнически превози” ЕООД прибягва до непопулярната мярка временно да промени движението на някои композиции с малък брой пътници и осигури алтернативни възможности за придвижване, казват от превозвача.

Поради това от 27-и юли до 15-и септември ще бъдат направени промени в разписанията на някои пътнически влакове и на транспортните схеми в следните участъци: Бургас – Карнобат – Сливен; София – Копривщица – Карлово; Мездра – Бойчиновци – Монтана – Берковица; Пловдив – Карлово; Долна махала – Хисар; Стара Загора – Карлово; Горна Оряховица – Шумен; Мездра – Плевен; София – Перник; Своге – София; София – Банкя.

Оптималното използване на наличните локомотиви налага ангажирането на алтернативен транспорт в някои участъци с по-малък пътникопоток и по-малък брой влакове, където железопътният превозвач е организирал за своя сметка превоза с автобуси.

В участъците, където в момента се извършват ремонти по железопътната инфраструктура Бургас – Карнобат – Сливен и София – Копривщица – Карлово, и се извършва трансбордиране на пътниците (прекачване от влак на автобус и обратно), е предвидено автобусите да се движат по целия маршрут на влака за да се намалят неудобствата на пътуващите.

Временните промени в разписанието ще засегнат основно влакове, които се движат по второстепенни маршрути. По този начин редовните пътници, използващи влакове за придвижване до работа, ще бъдат минимално засегнати и за сезонно натоварените влакове ще бъде осигурен нормален график. Във всички възможни случаи, железопътната компания е направила необходимите допълнителни корекции, за да улесни придвижването на пътниците – удължени са маршрути и са коригирани разписания на близки по време влакове.

Автобуси ще се движат вместо някои влакове в участъците Мездра – Бойчиновци – Монтана – Берковица, Долна махала – Хисар и Стара Загора – Карлово с минимални изменения в разписанията. Не се планират промени в движението на международните и бързите влакове. “БДЖ – Пътнически превози” ЕООД се ангажира със спешни ремонти на локомотивния си парк, гарантиращи безпроблемното спазване на разписанията от 15-и септември. За тази цел транспортното дружество е разработило план за действие, осигуряващ срочния ремонт на необходимите локомотиви в рамките на следващите по-малко от два месеца




#БДЖ #локомотиви #автобуси

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »