Общината: Сечта в Сърница всъщност е залесяване

Общината: Сечта в Сърница всъщност е залесяване
Снимка: Facebook
A A+ A++ A

За няколко часа шокиращите снимки на изсечени цели порции в гората породиха вълна от възмущение и иронични коментари в социалните мрежи, като някои хора ги определиха като „сигнали до извънземните”.

От Агенцията по горите в Кърджали твърдят, че сечта е законна, но в същото време са извършени редица нарушения, предава бТВ. Едно от тях е, че т.нар. горски котли са в правоъгълна, а не в овална форма. „Има отсечени дървета, които не са маркирани”, поясни още Юсеин Ефендиев, който е директор на регионалната агенция по горите.

Според кмета на Минерални бани Мюмюн Искендер цялата процедура по сечта е изпълнена правилно. „Всяка една гора така се поддържа, това са установени със закон правила. Има закон за горите, има лесостройствени планове, които се приемат за 10 години напред. Всичко, което се сече в гората се съгласува”, твърди той.

Регионалната инспекция твърди, че изсичането не е консултирано с обществеността, но кметът отрича твърденията, че е в конфликт на интереси. Отрече и информацията, че близки до него фирми изсичат гората.

При проверка на bTV заедно с директора на горското стопанство в общината Христо Христов стана ясно, че всъщност ставало въпрос за залесяване. „До този момент са изсечени около 5000 дка гора, предстои да бъде изсечено още толкова, може и повече”, поясни той пред камерите ни.

Според експерти сечта в Родопите не е сеч, а вид залесяване.

#Родопи #сеч #залесяване #Сърница #община

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Околна среда
Последно от Околна среда

Всички новини от Околна среда »