Даниел Митов: България поема председателството на ЕС от 1 януари 2018 г.

Даниел Митов: България поема председателството на ЕС от 1 януари 2018 г.
A A+ A++ A

България ще поеме ротационното председателство на ЕС от 1 януари 2018. Това съобщи в профила си във Фейсбук външният министър Даниел Митов.

Първият ни дипломат се позова на решение на Европейския съвет, според което заради излизането на Великобритания от регионалната организация се налагат и промени в реда на ротационното председателство. Така България ще поеме ръководството на ЕС от 1 януари 2018 г. вместо 6 месеца по-късно. Преди нас ще се Малта и Естония, а след нас – Австрия.

“Поемането на председателството с 6 месеца по-рано следва да ни мобилизира и мотивира допълнително, така че то да протече успешно и България да даде своя принос за по-силен и по ефективен ЕС”, написа в социалната мрежа Митов.

На 20 юли говорител на председателя на Европейския съвет Доналд Туск обяви, че Естония ще поеме ротационното председателство на ЕС от Великобритания през втората половина на 2017 г, тъй като Лондон отказа тази роля, за да може да се фокусира върху преговорите за "Брекзит". Говорителят допълни, че „следващите председателства в настоящия си ред ще бъдат изтеглени с шест месеца“. Това бе първият знак, че срокът на българското ротационно председателство се измества и то ще започне от 1 януари 2018 г. В момента ротационен председател на ЕС е Словакия. 

По признания на ресорния вицепремиер Меглена Кунева, отговорен за Българското председателство, страната ни сериозно изостава в подготовката да поеме ротационното ръководство на ЕС на 1 юли 2018 г. По всичко изглежда, че при новите обстоятелства, които изместват председателството с половин година напред, опасенията за провал на Българското председателство ще се засилват. /БГНЕС

#ЕС #Даниел Митов #председателство на ЕС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници