Предстои прекратяване на връзката с модула "Фила"

Предстои прекратяване на връзката с модула "Фила"
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Блокът за връзка на сондата "Розета", който приема сигнали от спускаемия модул "Фила" на кометата 67Р/Чурюмов-Герасименко, излиза от употреба веднъж завинаги, оповести Европейската космическа агенция (ЕКА), цитирана от ТАСС.

"Настъпи време за раздяла. Блокът на Розета за връзка с мен ще бъде изваден от употреба веднъж завинаги", се казва в съобщение на страницата на "Фила" в Туитър.

Както поясниха от ЕКА, сигнали от "Фила" не са регистрирани от 9 юли 2015 г., а изваждането на блока от употреба ще е част от подготовката за приключване на мисията "Розета". То е планирано за 30 септември, когато апаратът трябва да извърши контролирано спускане на повърхността на кометата.

"В края на юли 2016 г. апаратът ще се намира на 520 милиона км от Слънцето и ще се сблъска с проблем, свързан със значителна загуба на енергия - около 4 вата дневно", уточниха от ЕКА. „За да продължат научните изследвания през следващите два месеца, е нужно да се ограничи загубата на енергия, отделяна за несъществени компоненти на борда на апарата".

Независимо че "Фила" бе в състояние на хибернация, блокът за връзка с него продължаваше да работи. "Розета" се доближи на разстояние по-малко от 10 км до повърхността на кометата, но сигнал от модула не е постъпвал от юли м.г.

#модул #връзка #прекратяване #ФИЛА

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Технологии
Последно от Технологии

Всички новини от Технологии »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"