Израел предлага на българската армия втора употреба F-16

Израел предлага на българската армия втора употреба F-16
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Офертата е представена при посещение на израелска делегация у нас по покана на Министерството на отбраната.

Сред гостите са представители на управление СИБАТ на израелското министерство на отбраната, което се занимава с износ на спецтехника и сътрудничество в сферата на сигурността, както и на държавна и частна компания от отбранителния сектор, отбелязва"Монитор". Те изрично настояли да се срещнат и с депутатите от военната комисия и по-рано днес те представили офертата си и пред тях.

Предложението на Израел идва в рамките на преговорите, които МО вече ударно води за закупуването на нов тип многоцелеви изтребител, след като Народното събрание даде зелена светлина за проекта. Той предвижда придобиването на ескадрила от 16 самолета на два етапа, като в рамките на първия до 2018 г. родните ВВС да се сдобият с 8 машини за сумата до 1,5 млрд. лв. 

Досега основните разговори бяха за F-16 втора ръка от Португалия и за нов "Грипен" от Швеция. Офертата на Израел е изцяло нова и е за осъществяване на сделката на ниво междуправителствено споразумение.

"За цена все още не е ставало въпрос, направена беше само презентация на самолетите, които ни предлагат", каза зам.-председателят на Комисията по отбрана полк. Валентин Радев от ГЕРБ. 

Предложението било за няколко варианта на F-16, включително и за най-съвременните модификации. Депутатите по принцип харесали параметрите, които Израел ни предлага, но изразили притеснение по отношение на една от фирмите, които стоят зад офертата.

Става въпрос за частната "Елбит Системс", с която България има горчив опит. Тя бе избрана преди около 10 години да ремонтира хеликоптерите ни Ми-17 и Ми-24, но след пропадане на сделката, страната ни загуби 8 млн. лв. Тогава след сключването на договора, се оказа, че компанията няма лиценз от Русия за извършване на дейностите. България обаче вече беше превела крупна сума, която не ни бе възстановена в пълен размер.

Израел вече е отправяла такава оферта за продажба на F-16 и към Хърватия. Тези стъпки са в рамките на плановете на ВВС на Израел постепенно да изкара от въоръжение изтребители от тази модификация в очакване на новите F-35A, които ще постъпят при тях догодина.

#F-16 #самолети #купуване #ГЕРБ #сигурност #хеликоптери

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Отбрана
Последно от Отбрана

Всички новини от Отбрана »