Археолози откриха скален тракийски храм на слънцето в хасковско

Археолози откриха скален тракийски храм на слънцето в хасковско
БГНЕС
A A+ A++ A

Археолози откриха скален тракийски храм на слънцето в местността "Хасара" над минералбанското село Ангел войвода, предаде БГНЕС.

"Категоричен съм, че това е скален тракийски храм на слънцето", заяви известният археолог проф. Николай Овчаров на хълма в местността "Хасара", където повече от месец се извършват разкопки под ръководството на неговия колега доц. Здравко Димитров - археологът, участвал и в разкопките на Татул. В най-високата част на скалата има изсечени стъпала, а най-горе има каменно ложе.

"Там символично са погребвали своите първенци – вождове и жреци. Идеята е, че така те се намират между небето и хората. Говорим не за тленно, а за символично погребение", уточни проф. Овчаров. Днес той дойде да види резултатите от разкопките край Ангел войвода на своя колега доц. Здравко Димитров.

В местността "Хасара" освен тракийски, има и раннохристиянски находки – разкрити са основите на църква, датирана в края на IV – началото на V в. Личат и останки от крепостни стени. Следващите археологически проучвания на терена могат да донесат още много находки, надяват се учените.

Малко под останките от каменните стени археолозите открили и издялан в скала олтар. Той очевидно преди векове се намирал горе в култовия комплекс, а по-късно се е свлякъл по склона. “Това е един от най-големите каменни олтари, които сме намирали”, уточни проф. Овчаров.

На мястото на разкопките днес бе и кметът на Минерални бани Мюмюн Искендер. Той съобщи, че две фирми извършват проучвания за добив на злато на територията на общината и резултатите са много обнадеждаващи. Едната е “Горубсо”, другата – канадско дружество. Мюмюн Искендер бе категоричен, че общината ще продължи да подкрепя и финансира археологическите проучвания.

“Освен на минерална вода, нашата община е богата и с история. Ще търсим финансиране и от министерството на културата, както и по различни проекти”, допълни Искендер.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Култура
Последно от Култура

Всички новини от Култура »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"