Москов към депутатите: “Само” два закона и десет наредби на здравното ведомство са атакувани в съда

Москов към депутатите: “Само” два закона и десет наредби на здравното ведомство са атакувани в съда
БГНЕС
A A+ A++ A

“Само” два закона и десет наредби на здравния министър са атакувани пред съда. Това обяснява здравният министър Петър Москов в писмен отговор на питане от опозиционен депутат, предаде БГНЕС.

За периода 07 ноември 2014 г. – 26 юли 2016 г. са обнародвани общо 106 нормативни акта, които засягат Министерство на здравеопазването, става ясно още от отговора. Парламентът е приел поправки в осем закона, които са били предложени от правителството, съответно от МЗ. Приети са 45 постановления на МС, които са били внесени от здравния министър. Издадени са още 49 наредби, както и 4 правилника.

Москов подчертава, че от 98 подзаконови нормативни актове, издадени от началото на мандата му като министър, частично или изцяло пред Върховния административен съд са обжалвани общо десет – Постановление на МС за приемане на методики за остойностяване и за заплащане на медицинска помощ; Наредба за осъществяването на правото на достъп до медицинска помощ; Наредба за утвърждаване на медицински стандарт “Акушерство и гинекология”; Наредба за проучване на удовлетвореността на пациентите от медицински дейности, закупувани от НЗОК; Наредбата за условията, правилата и реда за регулиране и регистриране на цените на лекарствените продукти; Наредба за признаване на организациите за защита правата на пациентите за представителни организации; Наредба за критериите за определяне на заболяванията, за чието домашно лечение НЗОК заплаща напълно или частично; Наредба за критериите и реда за избор на лечебни заведения, с които НЗОК сключва договори; част от Наредбата за утвърждаване на медицински стандарт “Спешна медицина”; Наредба за утвърждаване на общи медицински стандарти по хирургия, неврохирургия, кардиохирургия и др.

Здравният министър уточнява, че до момента ВАС се е произнесъл окончателно само по Наредбата за осъществяването на правото на достъп до медицинска помощ, като жалбата е била отхвърлена. Останалите съдебни дела все още продължават. Москов припомня още, че ВАС е обявил за недопустима жалбата срещу Методиката за изработването на областна здравна карта. Пред ВАС продължава да е висяща жалбата срещу решение на МС за утвърждаване на Национална здравна карта.

Министър Москов отчита два атакувани пред Конституционния съд закона, които Народното събрание е приело, по искане на МС, съответно на МЗ – Закон за здравно осигуряване и Закон за лечебните заведения. КС е обявил частично за противоконституционни част от текстовете на Закона за здравното осигуряване, а по Закона за лечебните заведения, жалбата е била отхвърлена. В заключение здравният министър подчертава, че пред ВАС продължават да се водят дела по обжалването на Наредби, които са били издавани от негови предшественици.

#Петър Москов #Закона #наредби

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »