Мозъкът в младежка възраст показва дали ще страдаме от психични заболявания

Мозъкът в младежка възраст показва дали ще страдаме от психични заболявания
A A+ A++ A

Състоянието на мозъка ни в тийнейджърските години може да покаже дали в по-напреднала възраст ще страдаме от психични заболявания, пише в. "Индипендънт".

Това показват резултати от проучвания на Университета в Кеймбридж и Лондонския университетски колеж , базирани на данни от скенери на близо 300 доброволци на възраст между 14 и 24 години. Според тях сканирането на мозъците може да даде насока за това дали младежите след време ще страдат от шизофрения или депресия, години преди първите симптоми да се проявят.

Данните са показали, че регионите на мозъка, които регистрират най-големи изменения на скенера по време на юношеството, са тези, в които гените, свързани с риска от шизофрения, са най-силно изразени.

„Юношеството може да бъде труден преходен период и това е времето, когато ние забелязваме първите признаци на ментални разстройства като шизофрения и депресия“, заяви проф. Ед Бълимор, ръководител на психиатричното отделение към Университета в Кеймбридж. „Това изследване ни дава насоки защо това е така – по време на тийнейджърските години тези региони на мозъка, които имат най-силни връзки с гените, отговарящи за риска от шизофрения, се развиват най-бързо“, допълни той. “Тези региони са важни хъбове, които контролират това как части в нашия мозък комуникират помежду си, не трябва да е изненадващо това, че когато нещо се обърка там, то засяга това колко безпроблемно работи мозъкът ни“, каза още Бълимор.

Според д-р Кирсти Уитакър от департамента по психиатрия към Университета в Кеймбридж, ръководител на изследването, през юношеството промените в мозъка ни стават по-детайлни и отчетливи. „Когато сме деца тези промени може да са по-драматични, но по време на юношеството виждаме детайлите на тези промени да стават по-прецизни“, посочи тя. /БГНЕС

#здраве #мозък #психични заболявания

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници