БСП предлага да се създаде финансов фонд „Индустрия“ за подкрепа на бизнеса

БСП предлага да се създаде финансов фонд „Индустрия“ за подкрепа на бизнеса
Борислав Гуцанов
A A+ A++ A

Най-важните приоритети в областите на икономиката, финансите и енергетиката, необходими за развитие на държавата начертаха на първото си заседание членовете на ресорния съвет към НС на БСП. Развитието на икономиката на държавата е една от основните точки в алтернативния план за развитие на държавата подготвян от левицата.

„Това е изключително важно, защото не можем да си позволим още 2 млн. българи да напуснат страната, поради факта, че нямат работа, заплата и сигурност за бъдещето. Затова с колегите започнахме обсъждане на макрорамката на тази програма“, обясни Борислав Гуцанов, съпредседател на съвета и лидер на БСП-Варна.

По думите му членовете на съвета ще работят и през летните месеци, за да могат наесен да предложат на обществото подробен план с мерки и действия, които трябва да се предприемат по отношения на икономиката, финансите и енергетиката. Той припомни, че ръководството на партията вече е започнало срещи с браншовите организации, за да чуе тяхното мнение какво и как трябва да се промени в управлението на държавата, за да може бизнесът да се развива.

„Едно от важните неща, които ще залегнат в тази програма е създаване на финансов фонд „Индустрия“. Смятам, че това е необходима мярка, за да дадем тласък за развитие на съществуващия към момента бизнес, както и за разкриването на нов“, каза Гуцанов. Той добави, че в момента се прави анализ на състоянието на икономиката във всички 28 области. „Целта е да видим по какъв начин можем да вдигнем на крака структуроопределящи предприятия във всеки регион. Нямаме много време, защото не можем да продължаваме да разчитаме само на евросредства, които ще спрат през 2020 г.“, каза Гуцанов.

Социалистът обясни, че в алтернативен план ще бъдат записани още нов модел на работа на Българската банка за развитие, мерки за защита на земеделските производители, които включват и възстановяване на преработвателните предприятия, основни задачи в областта на туризма, както и план за големите енрегийни проекти. „Категоричен съм, колегите също, че АЕЦ „Белене“ е необходим на България и проектът трябва да бъде изпълнен. Основа задача, която си поставихме в този план, е как да направим така, че България да започне да произвежда продукция с висока принадена стойност, което означава повече пари в икономиката на държавата“, каза Гуцанов.

#Гуцанов #левицата #енергетика #финанси #икономика

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »