Меркел: Терористите се подиграха на страната, която ги прие

Меркел: Терористите се подиграха на страната, която ги прие
БГНЕС
A A+ A++ A

Извършителите се подиграха на страната, която ги прие. Така германският канцлер Ангела Меркел коментира нападенията във Вюрцбург, когато мигрант нападна пътници във влак с брадва, и в Ансбах, при който 27-годишен сириец се самовзриви пред кафене, предаде бТВ. И за двете нападения отговорност пое "Ислямска държава".

Извършителите се подиграха на страната, която ги прие. Така германският канцлер Ангела Меркел коментира нападенията във Вюрцбург, когато мигрант нападна пътници във влак с брадва, и в Ансбах, при който 27-годишен сириец се самовзриви пред кафене. И за двете нападения отговорност пое "Ислямска държава".

Германският канцлер обяви, че отхвърля категорично призивите да се преразгледа приемът на бежанци.

Джихадистите искат да подронят нашата готовност да приемем хора, изпаднали в беда, но ние няма да се поддадем, каза тя на пресконференцията в Берлин. "Те сеят омраза и страх между културите, виждат само омраза и страх между религиите. Ние сме категорично против това", подчерта Меркел.

Тя увери, че Германия ще направи всичко възможно, за да гарантира сигурността, макар че за целта първо е необходим щателен анализ, преди да се определи какви мерки трябва да се вземат. "За нещастие, трябва да приемем факта, че в Европа са дошли много бойци ислямисти от Сирия", констатира тя.

Меркел изложи план от девет точки за борбата с тероризма, който да повиши равнището на сигурност в страната. Той включва опростяване на механизмите за депортиране на онези, на които бъде отказано убежище, създаване на "ранна система за предупреждение" за радикализация сред бежанците, използване на редовни войници в антитерористичните операции.

Канцлерът коментира и случващото се в Турция след неуспешния опит за преврат и намекна, се преминават определени принципи на правовата държава. "Следим със загриженост събитията в Турция, която е наш партньор в НАТО. В държава, която претендира за конституционност, трябва да се спазва и принципът на пропорционалността, и именно това ме безпокои", подчерта Меркел.

#Меркел #терористи #атентати

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници