Проект за високоскоростна жп линия между Китай и руското пристанище Зарубино

Проект за високоскоростна жп линия между Китай и руското пристанище Зарубино
A A+ A++ A

Проектът за високоскоростна жп линия между Китай и руското пристанище Зарубино ще бъде представен в началото на септември, обяви руския министър на транспорта в петък сутринта. Това ще стане по време на Източния икономически форум, който ще се състои на 2 и 3 септември във Владивосток. Информацията е на министъра на транспорта на Русия по телевизионния канал „Россия 24”.

Според Соколов засега Русия не планира да насочва държавни средства за развитието му. „Първо трябва да видим как работи проектът, а след това да приемаме решения. Това са гигантски инвестиции и едва ли ще се намери някакъв инвеститор, който да вложи такива огромни суми без да разбере как работи пилотният проект. Такъв пилотен проект и предложихме”, отбеляза министърът.

Още през юни същият министър разказваше, че Русия е отправила към Китай предложение да бъде реализиран на основата на технологията Hyperloop като първи „пилотен” проект развитието на Приморски коридор – 2. Това са 70 км между Китай и Приморския край с изход на океанското пристанище в Зарубино.

Технологията Hyperloop е измислена от Илон Мъск - инженер, изобретател, бизнес магнат, инвеститор, който развива бизнеса си от САЩ. Тази технология, която включва магнитна възглавница и обезвъздушен тръбен път, би трябвало да осигури максималната възможна засега скорост за наземен транспорт. В тръбите се поддържа технически вакуум и в тази среда с изключително ниско съпротивление ще се придвижват капсули с пътници или товар върху магнитна възглавница със скорост до 1220 км в час.

Поредните изпитания на влака Hyperloop са планирани за декември 2016 година в щата Невада. /БГНЕС

#Русия #Китай #технологии

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Технологии
Последно от Технологии

Всички новини от Технологии »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"