Китай строи свръхбърза връзка към руски порт?

Китай строи свръхбърза връзка към руски порт?
Милиардерът Мъск си позволява да работи по футуристични проекти, които ще променят начина на придвижване. / БГНЕС
A A+ A++ A

Проектът за високоскоростна жп линия между Китай и руското пристанище Зарубино ще бъде представен в началото на септември, обяви руския министър на транспорта в петък сутринта. Това ще стане по време на Източния икономически форум, който ще се състои на 2 и 3 септември във Владивосток. Информацията е на министъра на транспорта на Русия от телевизионния канал „Россия 24”, цитиран от ТАСС.

Според Соколов засега Русия не планира да насочва държавни средства за развитието му. „Първо трябва да видим как работи проектът, а след това да приемаме решения. Това са гигантски инвестиции и едва ли ще се намери някакъв инвеститор, който да вложи такива огромни суми, без да разбере как работи пилотният проект. Такъв пилотен проект и предложихме”, отбеляза министърът.

Още през юни същият министър разказваше, че Русия е отправила към Китай предложение да бъде реализиран на основата на технологията Hyperloop като първи „пилотен” проект развитието на Приморски коридор – 2. Това са 70 км между Китай и Приморския край с изход на океанското пристанище в Зарубино. Технологията Hyperloop е измислена от Илон Мъск - инженер, изобретател, бизнес магнат, инвеститор, който развива бизнеса си от САЩ.

Тази технология, която включва магнитна възглавница и обезвъздушен тръбен път, би трябвало да осигури максималната възможна засега скорост за наземен транспорт.

В тръбите се поддържа технически вакуум и в тази среда с изключително ниско съпротивление ще се придвижват капсули с пътници или товар върху магнитна възглавница със скорост до 1220 км в час. Поредните изпитания на влака Hyperloop са планирани за декември 2016 година в щата Невада.

#Русия #Китай #пилотен проект #Hyperloop #пилотен проект #Мъск #капсули

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Технологии
Последно от Технологии

Всички новини от Технологии »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"