Парламентът отхвърли референдума, иницииран от Марешки

Парламентът отхвърли референдума, иницииран от Марешки
БГНЕС
A A+ A++ A

Депутатите отхвърлиха днес предложението за провеждане на национален референдум, иницииран от бизнесмена Веселин Марешки. Предложените ввъпроси включваха отпадане на имунитета на депутатите и на партийната субсидия, както и регулиране на цените на горивата и ограничението едно лице да може да открие не повече от четири аптеки.

Председателят на правната комисия и депутат от ГЕРБ Данаил Кирилов обоснова по БНР защо и петте въпроса трябва да бъдат отхвърлени. "По отношение на първия въпрос, подкрепяте ли да се въведе регулация на пазара на горива, така че да се гарантират по-ниски цени в бензиностанциите: Въвеждането на регулациите би било в противоречие с правилата на конкуренцията и с принципите на пазарната икономика. По отношение на втория въпрос: Въпросът съдържа недоказано, декоративно и подвеждащо твърдение, което може да заблуди участниците в референдума, че ще намалят цените на лекарствените продукти", коментира Кирилов.

Веселин Марешки заяви, че държи най-много на въпроса за цените на горивата и затова помоли той да бъде отделен от останалите въпроси и да го подложат на отделно гласуване.

Мартин Димитров от РБ предложи следната редакция на първия въпрос: "Смятате ли, че трябва да бъдат премахнати пречките пред конкуренцията на пазара на горивата?" Идеята му срещна подкрепа от БСП.
В крайна сметка мнозинството отхвърли предложението въпросът за регулация на пазара на горивата да се отдели от останалите четири.

#Марешки #референдум

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"