Пожарът край Ардино се разраства: Огнената стихия обхваща 1000 дка гора, пълзи към селата

Пожарът край Ардино се разраства: Огнената стихия обхваща 1000 дка гора, пълзи към селата
БГНЕС
A A+ A++ A

Повече от 1000 декара иглолистна гора са обхванати от пожара, възникнал между селата Светулка и Ахрянско в района на Ардино. Фронтът на огнената стихия е около 2 километра. В потушаването му са ангажирани 140 служители от МВР, горски служители и доброволци работят за прекратяване на разрастването на огъня, предаде БНР.

Кметът на Ардино Ресми Мурад определи ситуацията в Ардино като тревожна, защото въпреки привлечената противопожарна техника ситуацията не може да бъде овладяна. Хеликоптерът, предоставен за гасене на пожара от военните, няма да бъде достатъчен, необходима е повече летателна техника, алармира кметът. Той разказа още, че североизточният вятър подпомага разрастването на пожара в близост до населените места.

Причината за огненото бедствие вероятно е човешка немарливост. Предполага се, че пожарът е предизвикан от работници на хасковска дърводобивна фирма, които са приготвяли храна на открито. Полицията установи двама души на 16 години, които се свързват с възникването на пожара.

Премиерът е разпоредил на главен комисар Николай Николов, директор на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението", да бъдат положени всички усилия пожарът да бъде овладян и при необходимост да бъде включена допълнителна техника и осигурени екипи.

#пожар #Ардино

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"