Белгия замразява авоари на заподозрени в тероризъм лица

Белгия замразява авоари на заподозрени в тероризъм лица
БТА
A A+ A++ A

Белгийското правителство замрази авоарите на десет лица, заподозрени в терористична дейност, сред които Мохамед Абрини, подведен под наказателна отговорност заради атентатите в Брюксел и Париж. Това е първата такава мярка, предприета от белгийските власти, предаде Франс прес.

Министърът на финансите Йохан ван Овертвелд внесе изменение в постановление за борбата срещу финансирането на тероризма от 2006 г., състоящо се от десет норми, публикувани вчера в "Монитор", белгийския държавен вестник.

Всички средства и икономически ресурси на тези лица са замразени и се забранява да им се отпускат заеми.

Сред тях е 31-годишният Мохамед Абрини, известен като "мъжа с шапката" от кадрите, заснети от камерите за видеонаблюдение минути преди двете експлозии на летище "Завентем" от 22 март.

Сега той е в затвор в Белгия, но срещу него има и европейска заповед за арест, издадена от френски съдии заради предполагаемата му роля в атентатите от 13 ноември в Париж.

"Хубаво е, че тази мярка, която съществува от 2006 г., най-сетне бе въведена в действие", каза в комюнике Овертвелд.

В списъка фигурират двама членове на семейство Базарудж, което участващите в разследването на атентатите наричат "доставчик на кандидати за джихад". Вече са повдигнати обвинения срещу един от членовете на това семейство, за когото се подозира, че е помогнал в бягството на главния заподозрян за нападенията в Париж Салах Абдеслам.

Източник: БТА

#Белгия #авоари #тероризъм

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"