Гавра с Ердоган или традиция? - "Става дума за наденицата" означава за германците "да се окажеш пред важен избор"

Гавра с Ердоган или традиция? - "Става дума за наденицата" означава за германците "да се окажеш пред важен избор"
БГНЕС
A A+ A++ A

Германското сатирично списание „Титаник“ публикува на обложката на своя най-нов брой снимка на турския президент Реджеп Ердоган с разкопчан дюкян, от който се подава пържена наденичка. Заглавието гласи: „Ердоган под стрес: неговият пенис също се бунтува“.

Не трябва дори да имаме и най-малкото съмнение, че тази обложка ще предизвика бурната реакция на турския „султан“. Списанието възнамерява да превърне този негатив в своя полза. „Купувайте бързо, докато канцлерът Таийп Меркел не е забранила „Титаник“, пише редакцията в своя Туитър.

Адвокатът в областта на медийното право Йонас Кал смята, че обложката на „Титаник“ не може да се разглежда като обида. Тя не излиза извън рамките на свободата на словото и изкуството, защото „редакцията е допълнила обложката с различни изявления и декларации“, обясняващи нейната гледна точка, уточни юристът. Според него обложката е ориентирана към политическото положение, създало се в Турция след неуспешния опит за военен преврат от нощта на 15 срещу 16 юли.

В крайна сметка за Ердоган, както казват немците, „става дума за наденица“, защото турският президент се е оказал пред важен избор. Немската поговорка "Es geht um die Wurst" /буквално: „става дума за наденицата“/ означава необходимост да се вземе важно решение на принципа всичко или нищо. Тя е свързана с традициите от 19 и 20 век, когато по време на народни празненства наградата за победа в различни състезания е пръчка наденица.

#Ердоган

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »