ЕК отпуска 6 млн. евро допълнително за защита на българската граница

ЕК отпуска 6 млн. евро допълнително за защита на българската граница
БГНЕС
A A+ A++ A

Процесите, които текат в света, не ме правят изобщо оптимист. Сега събираме горчивите плодове на безумната външна политика, която се водеше години наред в световен мащаб. Това каза пред журналисти днес министър-председателят Бойко Борисов. Той посочи, че засега няма пряка заплаха за страната ни, защото се полагат огромни усилия, но отбеляза, че всеки ден ситуацията се усложнява.

„Поисках допълнителна подкрепа от Европейския съюз - хора, техника. След разговора ми с канцлера Меркел почти всички ми се обадиха, че имат задача бързо на България да се окаже помощ. Тази седмица ми бе потвърдено, че ще получим 6 млн. евро финансова помощ от ЕК”, съобщи Борисов. По думите му това е наложително, заради защитата на границата. „Обясних, че бюджетът ми изнемогва. От една страна правя съоръжение на границата, от друга всеки ден командировъчни за армия и полиция, отделно гуми, акумулатори, машини - неща, които хората дори не ги виждат“, добави премиерът.

Министър-председателят заяви, че към момента отношенията със съседните държави са добри. В понеделник предстоят разговори с гръцкия премиер Алексис Ципрас, който ще бъде в София с целия си кабинет за съвместно заседание на двете правителства.

Относно предстоящите президентски избори министър-председателят коментира, че ще обяви кандидатурата за президент през септември. „Дотогава искам да се ориентирам и да намерим най-подходящия човек. С всички качества, който ще се справи с всичко. Изключително важно е това, предвид новите критични условия, пред които е изправен светът, защото президентът е и върховен главнокомандващ“, подчерта Борисов. „Виждам че и другите партии осъзнават колко е важен изборът за президент на държавата. Въпросът не е кой ще спечели президентския вот. Важна е държавата“, заключи Борисов.

Днес премиерът посети Велико Търново където откри саниран блок и заедно с министъра на околната среда и водите Ивелина Василева прерязаха лентата на Регионалната система за управление на отпадъците. „В момента имаме 4000 санирани блока, 100% държавна помощ е това. В другите държави хората или общините участват с някакъв процент във финансирането“, заяви премиерът Борисов, който днес посети Велико Търново.

Министър-председателят посочи, че за този месец са събрани с около 200 млн. лв. повече спрямо предходния юли допълнително в бюджета от борбата с контрабандата. „Ако не разклатим държавата по някакъв начин, по 1 млрд. на година ще отива за хората под формата на саниране“, допълни Борисов. Той посочи и инвестициите, които държавата е направила в региона за реализацията на различни проекти и обекти.

#Борисов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »