Експерти предлагат преименуването на Летище София на „Джон Атанасов“

Експерти предлагат преименуването на Летище София на „Джон Атанасов“
Най-голямото българско международно летище, Летище София, все още на практика е познато като "Враждебна", по името на бившето с. Враждебна, а сега софийски квартал. Снимка: M3 Communications Group,Inc
A A+ A++ A

Кампания за преименуването на Летище София в квартал „Враждебна“ на името на изобретателя на компютъра, американеца от български произход Джон Атанасов, започна инициативен комитет.

Това обяви един от авторите на идеята, българският PR експерт Максим Бехар.

В интервю, публикувано от Novinite.bg и Novinite.com (Sofia News Agency), Бехар разясни идеята, до която са стигнали заедно със Соломон Паси и Петър Пунчев – да бъде преименувано Летище София с цел подобряване на имиджа на страната и провокиране на международния интерес към България от страна на чуждестранни инвеститори и туристи. Тримата българи възнамеряват да привлекат към тази идея много общественици, журналисти, публични личности.

„Преди 2-3 седмици се срещнахме с моите приятели Соломон Паси и Петьо Пунчев и решихме скоро да направим една голяма кампания с предложение за преименуване на Летище София. Защото летището трябва да има име, а България е дала десетки личности на света, достойни летището да носи името на една от тях.  Според нас има различни варианти, ние сме се спрели на  Джон Атанасов или на братята св. св. Кирил и Методий. Това са двата варианта, които огледахме отвсякъде. Аз лично смятам, че Джон Атанасов е по-подходящо“, разказа Максим Бехар.

„България беше доскоро популярна като родината на най-талантливите хакери, но доста позабравени са фактите, че България  е първата комунистическа страна, произвела персонален компютър, и че българинът Джон Атанасов е признатият от Америка изобретател на компютъра. Този компютър днес човечеството държи в джоба си, в своя мобилен телефон“, казва бившият министър на външните работи и президент на Атлантическия клуб Соломон Паси.

Като пример за нуждата от конкретни стъпки за привличане на международния интерес към България PR специалистът Максим Бехар посочи един чужд поглед към страната.

„Имаше една много интересна статия във „Файненшъл Таймс“, която журналистът беше написал, след като се беше върнал от неколкодневен престой в България. Тя започваше така: „Това е най-странната държава, която съм виждал. Една прекрасна държава с хубави плажове и страхотни хора. Обаче кацаш на едно летище, което се казва „Враждебна“, и след това отиваш в най-скъпарския квартал в столицата, който се казва „Хладилника“, цитира Бехар.

„Отколешно мое убеждение е, че като всяка друга стара нация и българската има личности от световна величина, с които да се гордее. Истински ме дразнеше „враждебното“, безлично име на летището в София, входна врата за милиони гости на България, повечето от които не знаеха нищо или почти нищо за страната ни. Днешното време е силно конкурентно и за хората, и за народите, разпознаваемостта е задължителна, за да си намериш място под слънцето. И светите братя Кирил и Методий, и създателят на компютъра Джон Атанасов са попадение в десетката! Когато започнах за пръв път кампанията за даване на име на летището в София и направихме допитване до хиляди българи, това бяха най-споменаваните имена. Време е да изберем едно от тях и да благословим летището с новото му име“, казва известният радиомениджър Петър Пунчев.

„Представете си, че всеки един от десетките хиляди хора, които кацат на Летище София, си каже: „Джон Атанасов? Кой е той? О, изобретателят на компютъра! Ние не знаехме!“. Разбира се, ние много тачим и ценим кирилицата и Кирил и Методий, но Кирил и Методий ще върнат чужденеца към историята. Много добре, няма лошо в това. Но вземете самото звучене на името на Джон Атанасов – хем Джон, хем Атанасов. Самият факт, че е човек, бил в основата на всичко това, което пък е основа на съвременния свят“, обясни още българският PR експерт.

Бехар даде за пример решението на властите в Чехия да преименуват летището в Прага на името на починалия наскоро чешки политик, бивш президент дисидент от комунистическия период и известен автор Вацлав Хавел.

„Чешкото правителство наскоро реши да кръсти летището в Прага на Вацлав Хавел. Също голям наш съвременник, който промени Чехия към по-добро, голям писател, голям драматург. Ние обаче си имаме Джон Атанасов, което звучи сто пъти по-познато на света и който е направил нещо, от което се е възползвало цялото човечество“, подчерта Бехар.

„Ако ние, десетките хиляди хора, които сме заинтересувани България да има по-добър имидж и по-добър брандинг, направим такива стъпки, мисля, че ще постигнем успех“, допълни още той.

ТАЗИ СТАТИЯ НА АНГЛИЙСКИ

Най-голямата българска англоезична медия Novinite.com (Sofia News Agency) и новинарският сайт на български език Novinite.bg се присъединяват към инициативата за преименуването на Летище София на Джон Атанасов, и призовават читателите си от България и от цял свят също да я подкрепят!

#летище София #Джон Атанасов #Максим Бехар #Соломон Паси #преименуване

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »