Louis Vuitton показва съвременно африканско изкуство

Louis Vuitton показва съвременно африканско изкуство
Източник: favim.ru
A A+ A++ A

 

Интересът към съвременното африканско изкуство продължава да расте, със серия от мащабни изложби, планирани от фондация Louis Vuitton в Париж, подхранващи тенденцията на арт пазара, съобщава Artprice, цитиран от БГНЕС.

Три изложби представящи африканско изкуство ще отворят в музея в парка на Булонския лес следващия април, включително изложба, посветена на 15 млади художници и артисти от Южна Африка, показваща творби от постоянната колекция на музея.

Друга изложба ще покаже творби от колекцията на Жан Пигози -на художници, като Ромуалд Хазуме, Абу Бакар Мансарай и Чери Самба- експозицията също е в графика за следващата пролет.

През последните 25 години, Пигози е натрупал една от най-големите колекции на африканско съвременно изкуство в света. Андре Манян, който помогна на парижкия колекционер да изгради стратегия за закупуване на произведения на изкуството, е художествен консултант на изложбата. Maнян организира съвместно с други куратори, ключовата изложба от 1989г. - Magiciens de la Terre в Центърa Помпиду в Париж, която показа, работата на повече от 100 автори половината от които не са от Европа или САЩ.

Пигози е представял колекцията си преди; през 2011 г., белгийския художник-куратор Карстен Холер избира 16 произведения на конгоански артисти като Пиер Бодо и Чеик Леди за изложбата JapanCongo в Magasin Centre National d'Art Contemporain в Гренобъл. През същата година, Tate Modern прави дисплей с една стая с произведения от Кот д'Ивоар на художника Фредерик Брули от колекцията на Пигози.

Френският магнат на луксозни стоки Бернар Арно откри проектираната от Франк Гери сграда на фондация Louis Vuitton през 2014 г. Следващата изложба- Икони на на модерното изкуство: The Shchukin Collection (22 октомври до 20 февруари 2017 г.) -ще събере ранномодерните шедьоври от царската епоха на бизнесмена и патрон, Сергей Шчукин. 

#Европа #САЩ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Култура
Последно от Култура

Всички новини от Култура »