Мебелите и пластмасите ни тровят

Мебелите и пластмасите ни тровят
A A+ A++ A

Редица химически съединения са свързани със здравословните проблеми, но досега учените не разбираха как тези съединения се оказваха в системата за водоснабдяване.

Ново изследване на Университета в Торонто показа: те попадат от въздуха върху нашите дрехи, а след изпирането в пералнята се насочват към водоочистващите съоръжения, пише британският вестник „Дейли мейл“. Невъзможно е от водата да се отделят всички съединения, заточа част от тях се оказват в езерата и реките.

Оттам във въздуха и пак върху нашите дрехи. Сред опасните съединения са антипирените от мебелите, компютрите и другата техника, както и фталатите в пластмасите. Антипирените имат огнезащитно действие, а фталатите увеличават гъвкавостта, прозрачността и дълготрайността на пластмасите.

Фталатите по-специално са свързани със спада на либидото, плодовитостта, вродените дефекти. Според изследователите памукът и полиестерът натрупват фталати и антипирени. Оказва се, че естествените влакна натрупват повече опасни съединения от изкуствените. Фталатите могат да попаднат върху дрехите от домашния прах. Затова е важно да се поддържа чистота у дома. Но тези съединения трябва да изчезнат най-вече от продуктите, подчертават учените. /БГНЕС


#мебели #пластмаса #отрова

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"