Всеки втори компютър с Chrome

Всеки втори компютър с Chrome
Източник: gadgets.ndtv.com
A A+ A++ A

Chrome вече контролира половината от световния пазар на браузъри, по данни от изследване на NetMarketShare.

През юли Chrome е бил инсталиран на 50,95% от десктоп компютрите в света, спрямо 48,65% за юни. На второ място е Internet Explorer, чийто дял продължава да намалява – от 31,65% през юни до 29,6% през юли, докато през септември 2015 г. браузърът на Microsoft имаше 49,2% дял.

Chrome изпревари значително Internet Explorer през април 2016 г. и популярността му продължава да нараства, благодарение и на това, че в началото на годината Microsoft прекрати поддръжката на всички версии на Internet Explorer, с изключение на последната.

Microsoft прави опити да наложи новия си браузър Edge, но неговият дял през юли 2016 г. престана на да нараства, оставайки на ниво 5,09%. Edge е достъпен само в Windows 10, но Microsoft планира да разшири неговите обхват и функционалност, добавяйки например поддръжка на разширения, синхронизация на съдържанието и преглед на отворените табове в панела със задачи.

В тройката на най-популярните браузъри през юли влиза и Firefox с дял от 8,12%, спрямо 7,98% през юни. Епълският Safari продължава да се колебае около 5%, като през юли делът му е 4,51%.

NetMarketShare отчита активността на над 160 милиона уникални потребители, които разглеждат над 40 хиляди уеб сайта. Конкурентната услуга StatCounter отчита над 15 млрд. преглеждания на уеб страници в 3 милиона сайта. Според нея, Chrome има дял от над 58%, а втори е Firefox с почти 14%, следван от Internet Explorer и Safari с около 9-10% от трафика.

#Chrome #Microsoft #Edge

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Технологии
Последно от Технологии

Всички новини от Технологии »