Вицепремиерът Дончев: Поръчката на образователното министерство за над 2 млн. лв. е напълно законна

Вицепремиерът Дончев: Поръчката на образователното министерство за над 2 млн. лв. е напълно законна
A A+ A++ A

 

Естествено обаче, че не е добър начин да се рекламира образованието със запалка. Това заяви по БНР вицепремиерът Томислав Дончев, коментирайки скандалната поръчка, на стойност 2 милиона лева, за рекламиране на успехите на българското образование със запалки. 

Бих препоръчал на министъра на образованието Меглена Кунева да следи за спазването на закона и да бъде особено внимателна със средствата за рекламата на европейските програми, защото обществото е особено чувствително, каза още Дончев.

Попитан защо тази обществена поръчка трябва да бъде спряна, той заяви: Когато един чиновник взема решение да се спре дадена поръчка, той се води от закона. Ако някоя процедура изглежда съмнителна и има обществена реакция, то и тук имаме основание за нейното спиране.

„Не смятам, че е добра практика министър да бъде ръководител на Управляващ орган. Бях уверен от министър Кунева, че това е най-добрият начин за момента, докато програмата заработи“, каза Дончев, коментирайки изказването на Кунева отпреди няколко седмици, в което тя заяви, че ще поеме на ръчен контрол европрограмата за образование. Във вчерашното си изявление, след като беше разкрита скандалната поръчка за 2 млн. лева, Кунева заяви, че тя е направена без нейно знание.

Според Дончев обществената поръчка за реклама на образованието със запалки, ключодържатели и други артикули е законосъобразна. „Убеден съм, че експертите в Министерството на образованието и науката са спазили всички правила“, каза той и добави: Обществените поръчки нямат пряко отношение към новия Закон за обществените поръчки, той урежда само рамката и процедурата.

Вицепремиерът Томислав Дончев също така заяви, че няма да се кандидатира за президент. Президентските избори са насрочени за 6 ноември. Малко повече от три месеца преди тяхното провеждане ГЕРБ все още не са обявили своя кандидат за „Дондуков“ 2.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »