Евентуална война с Украйна ще доведе Русия до изолация

Евентуална война с Украйна ще доведе Русия до изолация
Източник: dariknews.bg
A A+ A++ A

 

Война с Украйна може да доведе до изолация на Русия и ще смаже руската икономика. Това заяви руският журналист Леонид Радзиховски в интервюто за украинското издание „Апостроф“.

Както е известно, на 7 август т.г. руските граничари спряха достъп към КПП-та на административната граница на Украйна с Крим. След това на 10 август Москва официално обясни това с факта, че Украйна се е опитвала на два пъти да изпрати в Крим своите диверсионно-разузнавателни групи. Федералната служба на сигурността също рапортува за задържане на агенти на украинското разузнаване с украински и руски паспорти.

Официално Киев определи тези обвинения като провокация и повод за отправяне на поредните заплахи към Украйна. На 11 август президентът Петро Порошенко нареди да бъде повишено ниво на бойна готовност на всичките поделения, които се намират районите на административните граници c Крим и Донбас.

Според руския журналист Леонид Радзиховски до голяма война едва ли ще стигне, защото тя няма да има популярност сред руските граждани, ще нанесе окончателен удар върху руската икономика и ще докара страната до пълна изолация.

Вероятността Порошенко да е наредил извършването на терористичен акт в Крим е равна на нула, защото такъв не му е необходим. Ако се разбере и бъде доказано, че украинската страна действително е извършила нещо подобно, това ще бъде край за нейния лидер, на който няма да му остане нищо друго освен да си стегне багажа. С едно подобно действие той ще унищожи моралния капитал на Украйна в очите на Запада. Западните партньори на Киев могат да спрат финансовата помощ за Украйна и да я остават сама да се оправя с Русия. Порошенко прекрасно разбира, че един такъв сценарий е напълно възможен. Затова той не би тръгнал да организира терористични актове. Но съществува вероятност това да бъде организирано от някоя луди глави – неуправляеми паравоенни групировки.

Руската федерация, възлагайки цялата отговорност върху Украйна, вдига ставките си, както във всяка хазартна игра. Руският президент Владимир Путин се възползва от това, за да се опита да ревизира Минските спогодби, докато канцлерката Ангела Меркел и нейните партньори са изключително заинтересовани в тяхното изпълнение. Стопанинът на Кремъл също така се опитва да изтъргува тяхното спазване, принуждавайки Западът да окаже по-силен натиск върху Украйна или дори да се опита да получи отмяна на санкциите.

Няма никакво значение, че Минск юридически никак не е свързан с Крим. Логиката е много проста: "Аз съм Владимир Путин, и нямам намерение да сядам с терористи и бандити за една маса".

Шансовете, че Западът ще засили санкциите си срещу Русия поради отказа за влизане в преговорите са нулеви, същото като и да ги свали. Разбира се премахването на санкциите би могло да стане, ако Москва предостави истински доказателства, че в Крим се е подготвял истински терористичен акт. И тук вече няма да има никакво значение дали този терористичен акт е станал по заповед или не на Порошенко. Тогава никой вече няма да се интересува дали Крим е украински, или не, особено след като той де факто отдавна е част от другата държава.

Според Редзиховски истерията около Крим, която избухна миналата седмица, вече отминава. „От гледна точка на здравия смисъл за Русия не е изгодно да напада Украйна. Тази война ще доведе до изолация на Русия ще смаже руската икономика, ще бъде много непопулярна в самата Русия, поради това че вече никой не разбира защо трябва да се воюва с Украйна – времето на военната истерия вече мина отдавна. И най-главното: тази война няма никаква цел“, отбелязва пред „Апостроф“ руският журналист.

 

#Украйна #Русия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Анализ
Последно от Анализ

Всички новини от Анализ »