Слабите италиански банки и липсата на растеж - риск за икономиката в Европа

Слабите италиански банки и липсата на растеж - риск за икономиката в Европа
Източник: в
A A+ A++ A

 

Много е писано за риска, който представляват слабите италиански банки за останалата част от финансовата система на еврозоната. Рискът е реален, но той скрива един по-голям риск, който може да застраши политическото, както и икономическото бъдеще на зоната, пише Сара Гордън за Financial Times, предаде БГНЕС.

В основата на неволите на банковия сектор на Италия е липсата на растеж, което рефлектира върху страните с единна валута, като допринася за политическо безпокойство, което би могло да навреди на италианския премиер Матео Ренци, на неговата легитимност - и по този начин на възможността да прокарва реформи.

Лепенките за рани, които са приложени към италианските банки, може да са успели да отклонят временни кризи, но не са в състояние да направят много за справянето с тлавните предизвикателства.

Миналата седмица банките и застрахователите вложиха 1,6 млрд. евро свежи пари в Atlante 2 - фонд, създаден от италианското правителство с цел да насочи парите на частния сектор към спасяването на банките. Фондът помогна за увеличаването на капитала на най-слабите банки в страната и би трябвало да е достатъчно, за сега, за да помогне на Monte Dei Paschi di Siena (MPS), третият най-голям кредитор на Италия и най-зле представилият се в европейските стрес-тестове през юли.

Това ще позволи на правителството на Ренци да избяга временно от разрешаването на най-належащата дилема: дали да използва публични средства за спасяване на MPS и да влезе в сблъсък с Брюксел, или да остави облигационерите на банката, включително хиляди дребни вложители, да направят това.

Кой знае какво извиване на ръце от страна на правителството ще е необходимо, за да убеди вложителите да се изръсят с пари за Atlante. Някои пенсионни фондове се дръпнаха в последния момент, но достатъчно корпоративни съюзници бяха притиснати, за да я измъкнат от затрудненото положение.

Това може да е достатъчно, за да се успокои пазара за известно време, но Atlante няма да намери по-трайно решение. Неволите на MPS са символ на едно по-широко неразположение. Секторът олеква с 360 млрд. евро проблемни кредити, еквивалент на една пета от брутния вътрешен продукт, а Atlante няма нито мощ, нито средства за справяне с предизвикателствата.

Проблемът не е само италиански. Центърът за изследвания на икономическата политика е пресметнал, че за ЕС като цяло необслужваните кредити са повече от 9 на сто от БВП в края на 2014 г., което се равнява на 1.2 трилиона евро и са повече от два пъти от нивото през 2009 година.

Причината показателите да се влошат в Италия, както и в останалата част от еврозоната, са лошите кредити, които са видимата част на айсберга. Под повърхността обаче дебне по-голям проблем: трайното отсъствие на икономически растеж. Италия се измъкна от рецесията през миналата година, но Международният валутен фонд наскоро пресметна, че нейната икономика няма да се върне към предкризисния си размер до 2025 г. Хиляди малки и средни компании са обвързани с банкови заеми, от които зависят , както и търсят кредитиране.

Проблемите на банките не само засягат икономическите перспективи на Италия, те имат потенциала да доведат до провал нейното политическо бъдеще.

Г-н Ренци се ангажира да проведе референдум за конституционната реформа през есента, която, ако бъде приета, ще позволи на правителството да направи своята нова избирателна система напълно ефективна. Реформата ще отнеме от Сената - горната камара на парламента, повечето от неговите функции и драстично ще намали числеността му. Планът е съществена част от по-широката програма за реформи на г-н Ренци.

Ако референдумът не успее, г-н Ренци заяви, че ще подаде оставка. При референдумите винаги има опасност от провал, защото избирателите може да използват урните, за да накажат администрацията.

Те ще искат да го направят, за да покажат, че им е омръзнало. Икономиката расте твърде бавно, за да предостави много осезаеми ползи. Междувременно вниманието на избирателите е отвлечено от безкрайните истории за корупция сред политическия елит. 

#БВП #ЕС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Анализ
Последно от Анализ

Всички новини от Анализ »