Симеонов: БВП ще се увеличи 3%, а средната работна заплата до над 1000 лв.

Симеонов: БВП ще се увеличи 3%, а средната работна заплата до над 1000 лв.
Източник: infoobzor.net
A A+ A++ A

Брутният вътрешен продукт (БВП) ще се увеличи през тази година с 3 процента, а средната работна заплата ще се повиши над 1000 лева. Това прогнозира председателят на Българската търговско-промишлена палата (БТПП) Цветан Симеонов, предаде БНР. 

"Очакваме балансът от положителните и отрицателните фактори, влияещи върху българския бизнес, да бъде с положителен знак", каза Симеонов. 

"България не допусна увеличение на данъчните ставки, запази се благоприятната среда за инвестиции въпреки тяхната плахост, посочи Симеонов. На пръв поглед пренасянето на туристи и на инвеститори към нас има краткосрочен характер, но се радваме, че външната политика на държавата е насочена към стабилизиране на обстановката и това в дългосрочен план ще има положителен ефект", допълни той. 

Движещите сектори на икономиката остават високите технологии, аутсорсингът, производството на автомобилни и на машинни части, фармацията и козметиката. Основните пречки пред бизнеса са административната тежест, достъпът до финансиране и честата смяна на законодателството, коментира председателят на БТПП. 

Изследванията на БТПП показват, че българските фирми няма да бъдат изцяло засегнати от бъдещото излизане на Великобритания от Европейския съюз. 

"Според бизнеса основните проблеми в ЕС, които са причинили излизането на Великобритания, са бавната и голяма администрация и честите намеси със законодателни промени от страна на европейските институции. Иначе чувството е, че сериозните изводи в тези сфери не се правят и желанието за намеса, дори в елементарните дейност на бизнеса, продължава", добави Симеонов. 

"Доброто състояние на банките може да доведе до намаляване на лихвите по кредитите, а очакваното от догодина намаляване и на някои банкови такси ще стимулира икономиката", допълни той.

#Цветан Симеонов #БТПП #Великобритания

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"