Кунева отново се оправда за скандалната поръчка, този път обвини главния секретар на ведомството

Кунева отново се оправда за скандалната поръчка, този път обвини главния секретар на ведомството
A A+ A++ A

 

Министърът на образованието Меглена Кунева, която неотдавна обеща да вземе на ръчно управление европарите за образование, сега вече не иска да контролира обществените поръчки, съобщава БГНЕС.

Причината е скандалната обществена поръчка за над 2 милиона лева за запалки, ключодържатели и други артикули, с които вицепремиерът и просветен министър искаше да рекламира „успехите“ на българското образование.

“Искам да имаме същия европейски опит в България, както се възхищаваме в другите европейски страни. Ако политическият орган, какъвто съм аз, във всяко едно министерство прави обществените поръчки, а държи администрацията в страни, това е много лошо. Обществената поръчка трябва да бъде абсолютно чиста от влияние”, каза Кунева, в отговор на въпрос на БГНЕС дали оправдава министерския си пост, щом не знае за скандалната обществена поръчка за 2 милиона лева за запалки, с които ще рекламира успехите на българското образование.

“Аз не искам да контролирам обществените поръчки освен разбира се по повод, когато вие (медиите – бел.ред.) не сте съгласни, че не е правилно избран артикулът, че могат да се направят нещата по-добре, тогава аз на политическо основание ще спра тази поръчка, ще я спра, затова, защото аз отговарям за начина, по който министерството е възприемано”, каза още тя.

Кунева посочи още, че човекът, който се занимава с организацията на обществените поръчки, е главният секретар на министерството, защото вярва на опита му. Доверието й към него е, "защото той е бил при други министри и ще остане при следващи министри".

Министерството на Кунева обяви обществена поръчка за сувенири и рекламни материали на стойност 2 050 000 лв., без ДДС. Финансирането е за сметка на държавния бюджет и на европейските фондове. Срокът на изпълнението на поръчката е четири години, т.е. отвъд редовния мандат на настоящото правителство. Сред сувенирите, с които ще се рекламира родното образование са запалки, ключодържатели, стрес топки и други артикули.

Кунева не знаеше за стойността на обществената поръчка. 

След силния медиен и обществен натиск Меглена Кунева, която миналата седмица бе в отпуска, заяви, че отменя скандалната поръчка. Тя се оправда с думите, че „процедурата е пусната в нейно отсъствие“. Малко странно обяснение на фона на изявленията си отпреди няколко седмици, в които обещава да поеме на ръчно управление европарите в образованието.

Меглена Кунева също така заявява, че ще „поиска от вицепремиера Томислав Дончев и колегите си министри, при които има оперативни програми, да предоставят на МОН информация за добри практики в техните процедури и за размера на средствата, предвидени за рекламни материали и сувенири“.

Рекламата със запалки е неудачен пример

От своя страна вицепремиерът Дончев е категоричен, че да се рекламира образованието със запалки не е най-добрият начин. Бих препоръчал на министъра на образованието Меглена Кунева да следи за спазването на закона и да бъде особено внимателна със средствата за рекламата на европейските програми, защото обществото е особено чувствително, каза още той. Томислав Дончев подчерта, че не е добре министър да бъде и ръководител на Управляващ орган. 

#Меглена Кунева #министър на образованието и науката

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »